4. razstava iz rednega programa

Savinov likovni salon

Marec 2016

IZPOVEDI: SAŠA BEZJAK (risba, vezenina, mala plastika) in ANDREJ BRUMEN ČOP (slike)

Redni program projekta Prostor, telo in medij v prehajanju.

Saša Bezjak (1971)je diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru (1999), leta 2001 pa iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Študij je nadaljevala na oddelku za kiparstvu in magistrirala pri prof. Luju Vodopivcu leta 2009. Leta 2013 ji je Univerza v Mariboru podelila naziv strokovna sodelavka za predmetno področje specialna didaktika. Ukvarja se z risbo, sliko, kipom, vezenino, likovnimi akcijami in poučevanjem.

Andrej Brumen-Čop (1967) je med letoma 1988 in 1995 študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Pozneje se je študijsko izpopolnjeval v Pragi in New Yorku. Med letoma 2001 in 2002 je bil glavni urednik revije za likovno umetnost Likovne besede. Razstavljal je doma in v tujini.

Delo Saše Bezjak in Andreja Brumna Čopa povezuje izrazito osebna nota, vezana na refleksijo psihičnega stanja. Dinamiko ustvarjanja Saše Bezjak vodi aktivna risba, kot avtonomni medij, s katerim nagovarja širšo javnost z vsebinami, ki jih velikokrat izrivamo iz območja družbene pozornosti, pa tudi iz umetnosti. To so téme, ki se dotikajo spolnosti, družinskih razmerij, vloge ženske in moškega v družbi, minevanja pa tudi širše refleksije umetnosti in politike. Umetničina sporočila so neposredna, kar doseže z asketsko izčiščeno risbo, vezenjem na platno ali pa udejanja v mali plastiki. V izhodišče svojega dela postavlja intimno, pogosto neposredno, tudi spolno tematiko zato, da gledalca prisili k čutenju in razmišljanju o senzibilnosti v življenju. V tem kontekstu, le da se rojevajo v slikarskem mediju, so podobe Andreja Brumna Čopa; vezane so na čustvene in spominske podobe, zastrte in barvno utopljene v čistem tolmunu zasebnosti. Barva je njegov primarni »medij«, ki vodi proces dela in vse kar se odvija na ploskvi, je zastor, izza katerega biva osebna zgodba umetnika.

Galerija slik