Miha Maleš in Todorče Atanasov

Dialog med čustveno globino in likovno prvino ženskega telesa

V četrtek, 5. novembra 2015, je bilo v Savinovem likovnem salonu  v Žalcu odprtje razstave - MIHA MALEŠ in TODORČE ATANASOV

Preizkušanje lastnega stanja duha in neizbrisljivega v življenju – lepote, ljubezni in erotičnih namigov – ter iskanje vsega smiselnega v človeških odnosih, so kode, ki jih prebiramo v ustvarjalnosti enega najpomembnejših slovenskih likovnih umetnikov starejše generacije Mihe Maleša. Njegova izbrana dela z izrazitim liričnim pridihom, nastala v tridesetih in kasnejša iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, bodo vstopila v dialog z novejšimi slikarskimi deli Todorčeta Atanasova, ki v figuri in ženskemu telesu odkriva vsebinske, psihološke in likovne prvine. Kjer v ekspresivni barvni atmosferi, s katero izgrajuje ploskovne strukture in vanje v različnih položajih polaga žensko telo, nastajajo najrazličnejši miselni, čustveni in domišljijski prebliski, zlivajoč se v zanimivo vizualno branje.

Miha Maleš je bil rojen leta 1903 v Jeranovem pri Kamniku. Študiral je v Zagrebu, na Dunaju in v Pragi, kjer je leta 1927 diplomiral in kjer je poleg slikarskega in grafičnega znanja pridobil svetovljansko širino in pogled v evropske smeri tedanjega likovnega ustvarjanja, kar je prinesel tudi v domovino. Uveljavil se je kot grafik, bil je odličen risar in ilustrator, v slikarstvu je sledil francoskim vzorom in vse do svoje smrti iskal izrazno moč v barvi in liniji. Bil je član skupine Neodvisnih in ustanovitelj ter urednik »Umetnosti«, prve slovenske revije za sodobno umetnost. Leta 1977 je za svoje delo prejel Prešernovo nagrado. Umrl je leta 1987 v Ljubljani. Velik del Maleševe ustvarjalnosti je kot donacija shranjen v Maleševi galeriji v Kamniku.

Todorče Atanasov je rojen leta 1953 v sv. Nikole v Makedoniji. Leta 1977 je diplomiral pri prof. Janezu Berniku na Oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je zaključil tudi slikarsko specialko in leta 1982 opravil še grafično specialko pri prof. Bogdanu Borčiču. Je dobitnik študentske Prešernove nagrade za slikarstvo. V svojem več kot tridesetletnem delovanju na področju kulture in umetnosti je sodeloval na številnih grafičnih bienalih in slikarskih srečanjih doma in v tujini.

Obiskovalce dogodka je nagovorila Lidija Koceli, avtorja in njuna dela pa je predstavila kustosinja razstave Alenka Domjan.

Za pomoč pri realizaciji razstave se zahvaljujemo Medobčinskemu muzeju Kamnik, Galeriji Miha Maleš in umetnikovi hčeri, Travici Maleš Grešak, ki so nam za tokratno predstavitev dali na razpolago dela iz svojih stalnih zbirk.

Razstava bo na ogled do 10. decembra 2015.

Galerija je odprta od 9. do 17. ure v dnevih od ponedeljka do petka ter od 9. do 12. ure ob sobotah.

Foto: Tone Tavčer

Galerija slik