Pavla nad prepadom

Za potujoči abonma in izven

Navdih za predstavo Pavla nad prepadom je življenje alpinistke Pavle Jesih. Pavla Jesih (1901–1976) je bila iz premožne mesarske družine, gore pa so bile zanjo tisti svet, kjer je lahko začutila neodvisnost in obrat od družinske ekonomije.            

Z Miro Marko Debelak sta bili pred vojno prvi in edini dami slovenskega, pa tudi evropskega alpinizma. Jesihova je z moškimi soplezalci (Miha Potočnik, Danilo Martelanc, Stanko Tominšek in Joža Čop) preplezala veliko prvenstvenih smeri v slovenskih gorah, večinoma prva v navezi. Njeno gorniško dejavnost je leta 1933 prekinila huda nesreča v Veliki Mojstrovki, po kateri se je usmerila v kino. Mrežo kinodvoran je razširila od Celja, Ptuja do Ljubljane, že pred drugo svetovno vojno pa je postala lastnica znanega ljubljanskega kina Matica v stavbi Slovenske filharmonije ter kinematografov v Celju in na Ptuju. 

Na idejno pobudo režiserja Matjaža Pograjca se je Pavline zgodbe lotil prevajalec, dramatik in romanopisec Andrej E. Skubic in jo oblikoval v dramo, ki črpa iz raziskovalno odkritega dokumentarnega gradiva. Drama je strukturirana na način prepletanja različnih delov oziroma obdobij Pavlinega življenja. Skubic je pozabljeno in zatajeno alpinistko predstavil kot mlado intelektualko, ki je sodila v sam vrh slovenskega alpinizma, kot zrelo žensko, ki je kljubovala nacizmu, poslovno pa znala pridobiti tako Italijane kot Nemce, ki so polnili njene dvorane, ter kot ostarelo tiho in ponižano žensko, ki je skromno preživljala svoje stare dni na Gornjem trgu v Ljubljani.

Avtor: Andrej E. Skubic

Režija: Matjaž Pograjc

Igrajo: Maruša Oblak (Stara Pavla, odvetnica Prenner), Katarina Stegnar k.g. (Pavla), Barbara Ribnikar k.g. (Mlada Pavla), Primož Bezjak (Čop), Uroš Kaurin (Brenk, Breiner), Boris Kos (Kham, Maček), Blaž Šef (Tožilec/Sodnik, Giovannini)

Odhod iz Žalca (parkirišče pri Domu II. slovenskega tabora Žalec) ob 17.30

Galerija slik