Srečanje

Za gledališki abonma torek in izven

Drama, SNG Nova Gorica

Tridesetletni sin Andrej po dolgem času obišče neozdravljivo bolnega, a sicer še vedno krepkega šestdesetletnega očeta. Sin ob prihodu ne ve, da je oče tako zelo bolan. Nikoli v življenju si nista bila blizu, se nista ničesar pomembnega pogovarjala, si nista znala povedati, kaj v resnici čutita. Pred gledalci stojita dva polnokrvna igralska lika, prepolna zatrtih čustev. Njun dialog je trpek, odrezav, kot bi drug drugemu v srce zabadala drobna bodalca. Sin obišče očeta, da bi družno napravila inventuro svojih zavoženih življenj.

Pred nami oživi celotna bolečine polna družinska saga in občutek imamo, da se vse odvija pred našimi očmi: dedek je bil alkoholik, oče je nenehno varal mater, ki je umrla sama, zapuščena; hči Tanja se ogiba očetu, obiskuje psihiatra, je depresivna ... Ob izteku srečanja oče in sin naposled spoznata, da ju vsaj nekaj druži: beg pred odgovornostjo. Avtorica pa nazadnje vendarle odpre okence, najsi še tako drobno, skozi katero gledalec za hip uzre občutljivi, čuteči del očetove duše. Morda vse vendarle ni bilo »brez veze«, morda je še upanje.

Igralec Bine Matoh s to predstavo odhaja v pokoj, režiser Primož Bebler pa je z njo sklenil svojo življenjsko pot. Hudi bolezni ni dopustil, da bi mu preprečila načrtovano postavitev in je z odra življenja odšel kakor pravi gledališki človek: po uspešni premieri svoje zadnje drame.

Avtor: Nina Mitrović

Režija: Primož Bebler

Igrajo: Bine Matoh (Stanko, oče), Blaž Valič (Andrej, sin)

Galerija slik