Podeljena Savinova odličja

za leto 2014

Občina Žalec ob slovenskem kulturnem prazniku vsako leto podeljuje Savinova odličja za ugledne dosežke na različnih področjih kulturne ustvarjalnosti. Na osrednji občinski proslavi, ki je bila v Domu II. slovenskega tabora Žalec v petek, 6. februarja, so Savinova odličja za leto 2014 prejeli:

Savinovi priznanji

  • Majda Jurač za bogatenje kulturnega utripa na I. osnovni šoli Žalec, ki pomeni tudi prispevek k razvoju kulturne dejavnosti v občini.
  • Sonja Alatič za glasbene in pedagoške uspehe, ki pomenijo prispevek k razvoju kulture na področju občine.

Savinovi plaketi

  • Sonja Rebernik za 35-letno aktivno in uspešno delo na kulturnem področju, ki skupaj z velikimi dosežki zadnjih let prispeva k razvoju kulturne dejavnosti v občini.
  • Tone Vrabl za dolgoletno delo in pomembne dosežke na publicističnem področju in področju narodno-zabavne glasbe, ki pomenijo obogatitev kulture v občini.

Savinova plaketa z denarno nagrado

  • Jože Domjan za vrhunske dosežke in življenjsko delo na različnih področjih grafičnega oblikovanja, ki pomenijo izrazito promocijo občine v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru ter umetnikovo pripadnost okolju, v katerem živi in dela.

Savinova odličja je podelil župan Janko Kos, slavnostna govornica je bila direktorica Televizije Slovenije dr. Ljerka Bizilj, ugledna slovenska novinarka, pisateljica in publicistka.

V kulturnem programu so udeleženci proslave slišali koncertno izvedbo prve slovenske komične operete Tičnik Benjamina Ipavca, v kateri so sodelovali:

Orkester Hiše kulture Celje pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka;
solisti: Andreja Zakonjšek Krt, Nuška Drašček Rojko, Matjaž Stopinšek, Domen Kurent, Mihael Strniša;
Oktet 9 ter fantovska zasedba Gimnazije Celje – Center pod vodstvom Gregorja Deleje.

Projekt Tičnik je nastal v koprodukciji ZKŠT Žalec, HKC ter JSKD RS OI Šentjur ter ob podpori Ministrstva za kulturo RS.

Avtor pripetih fotografij Tone Tavčer

Galerija slik