Intelektualistična igra realnosti v delih Avgusta Lavrenčiča in Staneta Jagodiča

S foto utrinki z odprtja razstave

Oba avtorja povezuje izjemno bogata simbolika, ki ne izpostavlja samo področja lastnega duha, temveč vstavlja v center refleksije množico zunanjih pojavov, vsebin in vedenj z namenom, da razkrije miselne horizonte časa in prostora; da razmišlja o svetu, o družbi in odgovornosti umetnika v njej in da s svojimi deli opozarja na »relativnost« mnogih kodiranih vrednot sodobne civilizacije, ki so se ujele v slepilni privid človekovih ambicij: »homo militansa«, »homo politicusa« in »homo tehnicusa«. Tako njuna dela s specifično vizualno strukturo in z eksperimentalnim likovnim pristopom (slike - simulirani kolaži Avgusta Lavrenčiča in objekti - asemblaži, kolaži in fotomontaže Staneta Jagodiča), odpirajo globalno vprašanje o človekovi eksistenci.

Avtorja in njuna dela bo predstavila kustosinja razstave Alenka Domjan.

Razstava bo na ogled do 30. aprila 2015.

Spremljevalni program

V torek, 21. aprila 2015, ob 19. uri bo predavanje Alenke Domjan

»Estetika kamuflaže: umetnost vojaškega oblikovanja in njena transformacija v umetnost«

(povzeto po prispevku japonskega avtorja Kenja Kajiya, Borec, 598-602).

Navezovalo se bo na zanimive likovne komponente in oblikovno gramatiko kubizma ter njeno psihoanalitično funkcijo, značilno za obdobje popularne kulture.

Za pomoč pri realizaciji razstave se zahvaljujemo umetniku Stanetu Jagodiču, družini Berk, Centru sodobnih umetnosti Celje, Galeriji Velenje in Moderni galeriji Ljubljana, ki so nam za tokratno predstavitev dali na razpolago dela iz svojih zbirk

Avtor fotografij  z odprtja razstave Tone Tavčer


Galerija slik