Savinov dan

S foto utrinki

Vsak 11. julij se spomnimo rojstva pomembnega slovenskega skladatelja Rista Savina. Najlepše darilo prejme umetnik, kadar je njegova umetnost živa. V Žalcu vsakič počastimo skladateljev spomin z izvajanjem njegovih del.

Vabimo vas, da se nam pridružite v soboto, 11. julija 2015, ob 20. uri v atriju Savinove hiše

na glasbenem večeru, posvečenem znamenitemu Žalčanu – skladatelju, ki je svoje poklicno življenje preživel kot častnik v vojski Avstro-Ogrske monarhije in ga zaključil leta 1918 kot generalmajor Friderik Širca.

Poslušali bomo dela Brahmsa, Savina in Schostakovicha v izvedbi klavirskega tria treh imenitnih mladih glasbenikov, ki prihajajo iz različnih evropskih držav.

Petra Koprivec je pianistka, ki je z odliko diplomirala pri prof. Dubravki Tomšič - Srebotnjak, se šolala na Akademiji Franza Liszta v Budimpešti, sedaj pa zaključuje magistrski študij pri svetovno priznanem prof. Aleksandru Madžarju na Kraljevi Akademiji v Bruslju. Petra je predvsem široka glasbena umetnica - odlikujejo jo izjemna senzibilnost, prefinjenost, globina in strast, ki jo vsakokrat ob njenem izvajanju lahko občutimo.

V Bruslju je spoznala še dva izvrstna glasbenika, s katerima so ustanovili klavirski trio. Izjemno talentiran violončelist žametnega, polnega tona Jorge Sanz Ramos prihaja iz Madrida, violinistka Bernardett Biczó pa je z Madžarske, kjer je ravno z odliko diplomirala na Franz Lisztovi akademiji. 

S triom so se predstavili v Bruslju in Antwerpnu, kjer so za svojo izvedbo Schostakovicha prejeli odlične strokovne kritike in poželi velik uspeh. Zelo se veselimo, da bomo tem izvrstim glasbenikom lahko prisluhnili tudi pri nas. 

Na tokratnem Savinovem glasbenem večeru bo Petra Koprivec izvajala celoten Brahmsov opus 118, ki je sestavljen iz cikla šestih skladb. To je eno Brahmsovih zadnjih del in ravno zato lahko v tej glasbi občutimo njegov zelo intimen in introspektiven izraz. 

Nato bo sledila glasba Rista Savina, enega najpomembnejših slovenskih skladateljev, ki prav tako vsebuje subtilen ton in nam bo pričaral serenadno vzdušje.

Koncert se bo zaključil s prej omenjenim triom Dimitrija Schostakovicha, ki je posvečen njegovi ljubezni in predstavlja svetel del sicer bolj poznanega "temnejšega" ustvarjanja priznanega ruskega skladatelja.

Vstop prost.

Foto utrinki s prireditve: Tone Tavčer

Galerija slik