Pridružite se nam pri ogledu Cankarjevih Hlapcev

v Trstu

Cankarjevi Hlapci so bili praizvedeni v Trstu  (leta 1919), tu so bile postavljene številne njegovih dram, pred dobrimi dvema desetletjema pa je tržaško gledališče na novo uprizorilo celoten Cankarjev dramski opus. Vsake toliko se nam morda zazdi, da ga imamo že dovolj. A potem se spet zgodi, da zazveni sveže, živo, aktualno, celo udarno, predvsem pa nujno. Ivan Cankar je pred sto leti pisal o stvareh, ki jih Slovenci ne znamo preseči, zato nas njegove drame še vedno bolijo, navdušujejo in ostrijo. Ta hip to gotovo velja za njegovo najslovitejšo igro, v kateri se Jerman nameni »hlapce v ljudi izpreobračat«. Vztraja, čeprav ga župnik svari, da poti ni mogoče premeriti do konca, ker »je težavna in gre v kolobarju«. Znana zgodba … Na novo jo bo prebral eden najizrazitejših slovenskih režiserjev tega časa, Sebastijan Horvat. 

Ob stalnih članih našega igralskega ansambla bodo z njim tudi trije mladi, sveži in obetavni igralci, doma s tržaškega, Patrizia Jurinčič, Matija Rupel in Jure Kopušar.

Kdo so hlapci? To na videz povsem preprosto, celo banalno vprašanje je bilo pred sto leti prav tako smiselno zastaviti kot danes. Je hlapec nekdo, ki se boji povzdigniti glas nad avtoriteto, ali nekdo, ki uporniku kuha, mu pospravlja in čisti? Ali pa so hlapci preprosto rezultat realnosti odtujenega dela v kapitalistični družbi?
Predstava traja 90 minut brez odmora.
Režija: Sebastijan Horvat
Scenografija: Jürgen Kirner
Kostumografija: Belinda Radulović
Glasba: Drago Ivanuša
Igrajo: Radko Polič, Jerman Romeo Grebenšek, Mladi Jerman Jure Kopušar, Župnik Nikla Petruška Panizon, Lojzka Iztok Drabik Jug, Nadučitelj Primož Forte, Kalander
Za potujoči abonma in izven.
Odhod iz Žalca ob  15.00 (parkirišče pri Domu II. slovenskega tabora Žalec).

Galerija slik