Zdaj zaori pesem

Koncert legendarnega TPPZ Pinko Tomažič z gosti

Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta je bil ustanovljen 1972 v Bazovici pri Trstu. Do pred nekaj leti ga je vodil priznani glasbenik in ustanovitelj Oskar Kjuder, sedaj pa ga tudi zelo uspešno vodi Pia Cah. Zbor šteje približno 60 članov, repertoar pa obsega revolucionarne, delavske in narodne pesmi, ki jih izvajajo v različnih jezikih.

Izbor pesmi še danes izpričuje željo po svobodi, pravičnosti in miru. Zbor je glasnik narodnoosvobodilnega boja proti fašizmu in okupatorju. Zamisel o zboru se je porodila prav na Primorskem,  saj so Primorci šli enotno v boj za svojo zemljo in pravico. Vrednote NOB prenašajo s pesmijo na mlajše rodove, da bi ti ohranili njeno sporočilnost z  željo po združevanju, tovarištvu, strpnosti in sprejemanju različnosti v svetu brez meja. Zbor je imel od svoje ustanovitve doma in širom po svetu več kot 1000 nastopov.

S koncertom ZDAJ ZAORI PESEM ŽELI se tudi Kulturno društvo pridružiti praznovanju zmage nad fašizmom, letos teče 71-leto.  In ne samo to. Zdajšnji čas je čas, ko fašizem in nacizem zopet nevarno dvigata glavo,  je čas, ko divjajo vojne na različnih koncih sveta, je čas, ko je življenje marsikdaj postalo nevredno človeka … .

Zato je pesem upora, pesem o pravičnejšem in mirnejšem svetu še kako POTREBNA in DOBRODOŠLA.

Zbor bodo spremljali glasbeni gostje in orkester.

Galerija slik