Na Ta veseli dan kulture

odprta vrata Savinove hiše ter Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije

Ob Ta veselem dnevu kulture vabimo k brezplačnemu ogledu Savinove hiše in Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije med 9. in 12. uro.

Savinova hiša se nahaja v središču Žalca, v njej si lahko v prvem nadstropju ogledate spominsko sobo generala in skladatelja Friderika Širce - Rista Savina, prenovljeno galerijo Savinjskih likovnikov in novo pridobitev, Galerijo Jelice Žuža. 

V pritličju hiše najdete prostore TIC-a Žalec, kjer dobite razne turistične informacije in promocijske materiale, kupite kakšen spominek ali vstopnice za prireditve. Izposodite si lahko tudi zeleno kolo. Ogledate in kupite lahko izdelke svetovno priznanega oblikovalca Oskarja Kogoja. K ogledu vabi tudi Savinov likovni salon, kjer si lahko ogledate razstavo trenutno gostujočega umetnika. 

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije je svoja vrata odprl novembra 2009. 

Osrednji muzej, ki se nahaja v prostorih nekdanje sušilnice hmelja, je urejen v štirih nadstropjih. Obiskovalec v njem spoznava prehrano, oblačila, običaje, številne  hmeljarske izdelke ter orodja za pridelavo in obdelavo hmelja. Zbirka je nastala s pomočjo družin, ki živijo s hmeljem, njihove dokumentacije, fotografij, spominov. Ime ekomuzej izhaja iz njegove povezanosti z okoljem in ljudmi.

Galerija slik