SMISEL in SPOMIN

Lela B. Njatin in univerzalnost Cankarjevega sporočila

Vabimo vas na odprtje razstave s performansom, ki bo v četrtek, 8. decembra 2016, ob 18. uri v Savinovem likovnem salonu v Žalcu.
SMISEL in SPOMIN

Lela B. Njatin in univerzalnost Cankarjevega sporočila
(Slika, fotografija, zvok, performans, risba in besedila)

Projekt bo predstavila kustosinja razstave mag. Alenka Domjan.
Razstava bo nenavadno potovanje po zapuščini našega velikega pisatelja; bo zgodovinsko določena jasnina o življenjskih vrednotah, ki se epohalno dotikajo notranjega bistva subjekta – njegovega SMISLA, o katerem je Lela B. Njatin po Jean-Lucu Nancyu zapisala: »Smisel, to smo mi. Smiselnost nastaja med nami. Ni ne v interpretaciji, ne v dejstvih. /… / Mi smo v prvini smisla. Skupna pripadnost smislu ustvarja skupnost. Samo v odprtosti k smislu je mogoče reči: »Mi.« V komparacijah/primerjavah in stopnjevanju, seštevanju/skupnem nastopu se pojavlja smisel«.
Skozi konstrukcijo spomina na Ivana Cankarja in njegovo delo (Narod si bo pisal sodbo sam) bo konceptualna umetnica Lela B. Njatin aktualizirala pomensko raven besede SMISEL in jo postavila v zanimiv vizualni, z gledalcem interaktivni komunikacijski model. Drugi del razstave se bo dotaknil Cankarjeve univerzalnosti tudi v podobi; v zanimivih likovnih zapisih, ki jih je ob literarnem besedilu spretno upodobil na robu lista ali pa so vzniknili s posebnim navdihom na priložnostnem papirju. Vizualni moment je bil namreč pri Ivanu Cankarju izjemno močan. To je zaznati tako v njegovih risbah in literarnih likih kot v globokem vživetju v impresionistična dela slovenskih slikarjev, saj je v njih prvi znal povezati impresijo in dušo v nov pomen - v »štimungo«. 
Inspirativnost projekta bo torej dvopolna: prvi, interaktivni del umetnice Lele B. Njatin bo izhajal iz objektivne, zunanje zaznave in prehajal v subjektivno, duševno razpoloženje. Konkreten bo v prostoru in času in nosil bo bogato literarno sporočilo. V drugem delu, ki ga je zasnovala kustosinja razstave Alenka Domjan, pa bo ponudil vse možnosti vizualnega (risbe Ivana Cankarja).
S tem bo prostor postal potencialno mesto, v katerega vstopa obiskovalec, da prepoznava širino Cankarjeve ustvarjalnosti, sporočilo njegovih misli, da razmišlja o nas samih in o globini duha našega družbenega okolja.
Razstava bo na ogled do konca decembra 2016.

Razstavo so podprli:
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije,
Občina Žalec in Občina Kočevje.
 


Galerija slik