Državni turnir v ekipnih elementih košarke Specialne olimpijade Slovenije

Žalec, 3. 12. 2016

Preteklo soboto je II. OŠ Žalec organizirala Državni turnir v ekipnih elementih košarke Specialne olimpiade Slovenije. Sodelovalo je 22 ekip iz cele Slovenije, 167 športnikov in trenerjev. Tekmovalci so bili razvrščeni v 4 ekipe, glede na sposobnosti.

Sodelovali so: VDC Zagorje (1 ekipa, 2 ekipa), OŠ Antona Janše Radovljica, VDC Saša Velenje, VDC Šentjur- enota Šmarje, VDC Krško Leskovec, OŠ Gustava Šiliha (moška, ženska ekipa), CVD Golovec Celje, OŠ Mihajla Rostoharja Krško, VDC Slovenj Gradec – CUDV Črna na Koroškem, VDC Sožitje Maribor, OŠ Roje Domžale, OŠ Litija- Sožitje Litija, CVIU Velenje, II. OŠ Žalec, VDC Želva, OŠ Glazija Celje, CUDV Črna na Koroškem, OŠ Minke Namestnik Sonje, CJL DE Levstikov trg in CIRIUS Vipava

Specialna olimpiada je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin in programov. Rezultat te ideje je ohranjanje psihofizičnih sposobnosti in vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju. Slogan specialno-olimpijskega gibanja se glasi: "Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu."

Organizatorji so bili veseli uvodnih pozdravov povabljenih gostov, ki so s svojo prisotnostjo pokazali, da cenijo in spoštujejo trud, ki ga vlagajo tekmovalci, trenerji in organizatorji v tekmovanja Specialne olimpiade, ki so za učence s posebnimi potrebami izjemnega pomena. Spodbudne besede in dobro voljo so z nami delili Generalni direktor Direktorata za šport - Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Boro Štrumbelj, predsednik Specialne olimpiade Slovenije Ljubo Miličevič, predsednica Sožitja Žalec Ivanka Venišnik, guverner Lions klubov Slovenije Gregor Pajić in ravnateljica II. OŠ Žalec Petra Petrovič Pražnikar.

Za zabavni program na otvoritvi so poskrbeli učenci II. OŠ Žalec ter glasbenika Igor in Mario.

Med tekmami in na podelitvi, nas je obiskal Grega Brezovec, predstavnik KZS - košarkarske zveze Slovenije, ki je s sabo pripeljal prijatelja košarke LIPKA, ki je poskrbel za pravo zabavo in vsako ekipo obdaril s košarkarskimi žogami.

V 1. skupini je osvojila 1. mesto ekipa VDC Zagorje (prva ekipa), 2.  mesto OŠ Antona Janše Radovljica, 3.  mesto  VDC Saša Velenje, 4. mesto VDC Šentjur - enota Šmarje, 5. mesto VDC Krško Leskovec.

V 2 skupini je prvo mesto pripadlo OŠ Gustava Šiliha Maribor, 2.  mesto CVD Golovec Celje, 3.  mesto OŠ Mihajla Rostoharja Krško, 4. mesto VDC Slovenj Gradec – CUDV Črna na Koroškem, 5. Mesto VDC Zagorje (druga ekipa).

V 3. skupini so slavili zmago VDC Sožitje Maribor, 2.  Mesto so osvojili OŠ Roje Domžale, 3.   mesto OŠ Litija- Sožitje Litija, 4. mesto OŠ Gustava Šiliha – ženska ekipa, 5. mesto  CVIU Velenje, 6. mesto II. OŠ Žalec.

V 4. skupini so zmagali VDC Želva, 2. mesto je pripadlo OŠ Glazija Celje, 3. mesto CUDV Črna na Koroškem, 4. mesto OŠ Minke Namestnik Sonje, 5. mesto CJL DE Levstikov trg, 6. mesto CIRIUS Vipava.

Po končanih tekmah je sledila slavnostna podelitev. Medalje so podeljevali judoist Rok Drakšič, kapetan košarkarskega kluba Hopsi Uroš Godler, ravnateljica II. OŠ Žalec Petra Petrovič Pražnikar in podžupanja občine Žalec Hana Šuster Erjavec.

Ob koncu je sledila zabava z ansamblom Blaža Vrabiča, ki so poskrbeli za prijetno druženje in zabavo.

Vsem gostom se zahvaljujemo za udeležbo in izkazano podporo, vsem tekmovalcem in trenerjem čestitamo in jim želimo še veliko športnih uspehov.

Iskrena hvala vsem sponzorjem in donatorjem, ki so podprli in omogočili izvedbo tekmovanja.

Galerija slik