Živa Žitnik: En Face

Razstava v Savinovem likovnem salonu

Vabljeni na odprtje razstave, ki bo v četrtek, 23. marca 2017, ob 19. uri v Savinovem likovnem salonu v Žalcu.

ŽIVA ŽITNIK: EN FACE

Avtorica si za izraz svojega občutenja sveta izposoja podobe ljudi, ki jih v življenju tako ali drugače pozna. Svoje slike preprosto poimenuje z imeni portretirancev, hkrati pa z njihovo močno prezenco nagovarja gledalca. Nizi portretov na papirnatem nosilcu so naslikani čisto od blizu, v nadnaravni velikosti in skorajda brez ozadja. Čutne, izrazite poteze čopiča in nepredvidljiva barvna paleta enakovredno razkrivajo tako fiziološko podobo kot skrite kotičke portretirančeve notranjosti, dajejo slutiti njegove karakterne lastnosti in odstirajo plasti občutij. A ko stojimo pred portreti, se sprašujemo, ali stojimo pred občutji upodobljenca, umetnice ali nas samih?

Živa Žitnik (1981, Ljubljana) je leta 2005 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, pri red. prof. Metki Krašovec. Leta 2007 je prejela Prešernovo nagrado na podiplomskem študiju ALUO, leto kasneje pa je magistrirala iz slikarstva na temo »Za masko (avto)portreta«, pri mentoricah red. prof. Metki Krašovec in doc. dr. Nadji Zgonik.
Razstavljala je na mnogih skupinskih razstavah v Sloveniji, Italiji, Nemčiji, Angliji in tudi v New Yorku; je pa tudi avtorica samostojnih razstav v Tobačnem muzeju v Ljubljani (2006), v Bežigrajski galeriji 1 (2010), v La Scatola Gallery v Londonu (2011), na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Londonu (2012), v Galeriji Kresija v Ljubljani (2011) in nazadnje v Galeriji Equrna v Ljubljani (2016). Živi in ustvarja v Ljubljani.

Avtorico in njena dela bo predstavila kustosinja razstave Katarina Kukovič.

Razstava, ki sodi v redni program projekta Prostor, telo in medij v prehajanju, bo na ogled do 25. aprila 2017.


Galerija slik