Entente Florale Europe 2017 -

obisk mednarodne komisije - foto galerija

Žalec bo letos sodeloval v prestižnem tekmovanju za naziv najlepše urejenih evropskih mest in krajev Entente Florale Europe 2017. Entente Florale je evropsko hortikulturno tekmovanje, katerega osnovni namen je povečevati kvaliteto življenja prebivalcev v povezavi z urejenostjo okolja. S svojo dejavnostjo vpliva na dvig bivanjske kulture in estetsko ter naravi prijazno ureditev življenjskega okolja.
Slovenija je v to gibanje vstopila leta 1998. Takrat sta se v mednarodnem merilu prvič pomerila eno mesto in en manjši kraj. Vsako leto projektni svet Entente Florale Slovenija prijavi po enega kandidata v kategorijah mesto in kraj. Pogoj za sodelovanje na mednarodnem tekmovanju je, da se kandidat predhodno dobro uvrsti v nacionalnem tekmovalnem programu "Moja dežela lepa in gostoljubna", ki ga vsako leto organizira Turistična zveza Slovenije. Posebna komisija nato odloči, katerega od nagrajencev bo predlagala za evropsko tekmovanje. Iz Slovenije letos na mednarodnem izboru sodelujeta Žalec in Piran.  
Mednarodna komisija nas bo obiskala 27. 6. 2017. Svojo oceno bo podala po ogledu mesta in okolice, ki bo izveden po vnaprej začrtani poti. Pomembno je, da Komisiji pokažemo, da je naše mesto lepo in urejeno, načrti za nadaljnji razvoj pa naravnani trajnostno. Ogled bo Komisija začela pri Domu II. slovenskega tabora in zaključila pri Fontani piv Zeleno zlato. Vmes si bo ogledala še I. osnovno šolo Žalec s športnim parkom, mestno pokopališče, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, krajinski park Ribnik Vrbje, Zbirni center za odpadke Žalec, BIO park Nivo. Nekoliko dlje se bo zadržala v okolici Dvorca Novo Celje, nato se bo podala do Mirosana, kjer se bo tudi razgledala po dolini ter si ogledala staro mestno jedro. To so glavne točke na trasi, ki jo bo Komisija obhodila in obvozila v natančno šestih urah.  
Do takrat se bomo potrudili po najboljših močeh, da v Žalcu in okolici poskrbimo za vse, tudi najmanjše podrobnosti, da bo naše mesto v očeh Komisije urejeno in lepo, vredno dobre ocene. Tudi vi lahko prispevate k boljši oceni. Še naprej skrbite za urejenost vaše okolice, ocvetličite balkone, negujte zelenice, vrtove … Nadenimo našemu kraju lepo podobo!
 

Entente Florale Slovenija, http://www.entente-florale.si

Entente Florale Europe, http://www.entente-florale.eu

Avtor fotografij Tone Tavčer

Galerija slik