BUMfest 2018

12. mednarodni festival tolkalnih skupin

Program:

PETEK, 26. januar 2018

ob 10. uri: Matineja - MAS Percusion - Španija

ob 18. uri: Otvoritev festivala in večerni koncert z gosti 
Anika Niles – Nemčija
Richard Filz – Avstrija
Radford University Percussion Ensemble – ZDA

SOBOTA, 27. januar 2018 
od 9 do 17. ure:  Glasbene delavnice

ob 18. uri: KONCERT
Piotr & Bartolomiej Sutt – Poljska
Anika Nilles – Nemčija
Richard Filz – Avstrija
MAS Percusion - Španija

NEDELJA, 28. januar 2018

od 9. do 12. ure: Glasbene delavnice

Ambasador BUMfesta 12 - Boštjan Romih

VSTOPNICE: TIC Žalec in wwww.kupikarto.si

Več o nastopajočih:

ANIKA NILLES
Anika je bobnarka in komponistka, ki prihaja iz Nemčije. Njeno glasbo lahko označimo kot progresivni pop, vendar ostaja »the groove« njen najbolj pomemben element. Anikin stil igranja odlikujeta odličnost tehnike in edinstven zvok.
Prav zato je bila tako odlično sprejeta, ko je v sklopu svetovne turneje leta 2015 potovala po Evropi, ZDA in Kitajski, da bi s svetom delila svojo glasbo. Prejela je nagrado Modern Drummer Readers Poll za obetavnega umetnika in zasedla prvo mesto kot obetavna zvezdnica revije DRUM v letih 2015 in 2016.
V istem letu sta Anika in njen producent Joachim Schneiss izdelala svoj prvi album PIKALAR. Plod njunega skupnega ustvarjanja je bil instrumentalni album z desetimi skladbami. PIKALAR poleg Anike na bobnih vključuje tudi ostale odlične glasbenike, ki dajejo albumu edinstven pečat. Anika je izbrala nekaj glasbenikov in oblikovala skupino Nevell, ki jih je mogoče spremljati na nastopih v živo.
Leta 2017 je Meinl Cymbals v sodelovanju z Aniko predstavil činelo Signature model 18’’ Deep Hat. Anika poleg Meinl Cymbals sodeluje tudi s pokrovitelji: Vic Firth, Evans, Tama, Beyerdynamic, Slapklatz, Tunerfish.

RICHARD FILZ
Richard Filz je študiral igranje na bobne in latinska tolkala na Univerzi za glasbo na Dunaju pod okriljem prof. Walterja Grassmana, svoje znanje pa je izpopolnjeval tudi na Drummers Collective v New Yorku. Na glasbenem področju je sodeloval z naslednjimi ustvarjalci: Rhythm 4, Die Dorftrommler, Rhythm Xing, Richard Filz & Acoustic Instinct, Little Big Horns, Threeo, Rick Margitza, Bob Berg, Joseph Bowie, Bob Mintzer, Kei Akagi, Erich Kleinschuster, Austrian Jazzorchester, Sigi Finkel, Richard Graf, Macheiner/Barnert/Filz, Viktor Gernot, Uwe Kröger, Mischa Krausz in Christina Zurbrügg. Prav tako je sodeloval pri 95 CD produkcijah ter izdal več glasbenih knjig, in sicer Rhythm, Sound & Colour für Percussion-Ensemble (1998), Rhythm Coach Level 1+2 (2004/2007), Magic Groove Box (2010), Body Percussion Sounds and Rhythms (2011), Body Groove Advanced (2014), Bum Bum Clap (2016) in Complete Rhythm Method (2016). Od leta 1997 poučuje na Konzervatoriju Josepha Haydna v avstrijskem mestu Eisenstadt. Izvaja mednarodne delavnice in predstave po vsem svetu. 

ANSAMBEL UNIVERZE TOLKAL V RADFORDU ZDA                                                        Ansambel Univerze tolkal v Radfordu sestavljajo redni študentje, ki študirajo glasbeno uprizarjanje, glasbeno vzgojo, glasbeno terapijo in poslovanje na področju glasbe. Ansambel je doslej nastopil že v ZDA in Evropi, vključno s predstavami v Kennedy centru v Washington DC ter na Hrvaškem leta 2012 na Tednu mednarodnih tolkalnih ansamblov. Skupina je pomagala uprizoriti številna dela skladateljev, kot so Alejandro Viñao, Michael Burritt, Ivan Trevino, Elliot Cole, Baljinder Sekhon in Adam Silverman. Tolkalni ansambel Univerze v Radfordu je nastopil tudi z naslednjimi glasbeniki: Bob Becker, Bill Cahn, Michael Burritt, Anders Astrand, Gordon Stout, Thomas Burritt, Maraca2. Sodeloval je na strokovnih tečajih s Só Percussion, Third Coast Percussion in Amadinda Percussion.

PIOTR & BARTŁOMIEJ SUTT
Prof. dr. Piotr Sutt je solist, tolkalist, komorni glasbenik, dirigent, promotor, vodja oddelka za tolkala na Akademiji za glasbo G. in K. Bacewicz v mestu Łódź na Poljskem, dolgoletni glavni timpanist Poljske komorne filharmonije, ustvarjalec inovativnih delavnic o ustvarjalnosti, samopredstavitvi in vodenju. Kot glasbenik in pedagog se nenehno razvija. Številne njegove vloge so kot bogata paleta, ki vključujejo, ne le vlogo solista, temveč tudi priznanega komornega glasbenika, ki navdušuje z recitali, monografskimi in simfoničnimi koncerti in festivali po celotni Evropi in Ameriki (Mednarodni festival sodobne glasbe v Atenah, Mednarodni festival Marimbe v Villahermosi v Mehiki; Festival nove tolkalne glasbe v Hannovru, Dnevi tolkal v Italiji, Mednarodni festival tolkalnih skupin v Litvi, Švici, Franciji, Bolgariji in Rusiji, Jesenski mednarodni festival sodobne glasbe v Varšavi). Od leta 2015 deluje kot umetniški direktor nacionalnih delavnic za tolkalno glasbo v Gdańsku pod okriljem Ministrstva za kulturo in narodno dediščino. Od leta 1999 do 2003 je deloval kot umetniški direktor na Mednarodnem festivalu tolkalnih skupin v Kaliszu. Leta 1990 je bil glavni timpanist, sodelovati pa je pričel tudi s Poljsko komorno filharmonijo. Je ustanovitelj in vodja tolkalnih ansamblov Gdańsk Jeunesses Musicales in The Bacewicz Percussion. Od leta 2016 je eden najbolj inovativnih umetnikov na tolkalih. Bartłomiej Sutt je rojen leta 1998 v Gdansku na Poljskem. Njegova glasbena pot se je pričela v glasbeni šoli v Gdansku, kjer je do četrtega razreda igral klavir, nato pa se je odločil, da se bo preizkusil na tolkalih. Leta 2017 je pričel s študijem na Kraljevi akademiji za glasbo v Københavnu na Danskem pri prof. Gertu Mortensenu. Najvidnejši uspehi: 1. mesto na Mednarodnem tekmovanju v igranju vibrafona v Montesilvanu v Italiji (2015); 2. mesto na Mednarodnem tekmovanju v igranju na timpane v Montesilvanu, (2014); 2. mesto na Mednarodnem tekmovanju Big Band v Česki Kamenici na Češkem (2014); Leta 2017 je dobil znanstveno štipendijo predsednika Gdanska, imenovano po G. D. Fahrenheitu, ki je namenjena študiju in bivanju v tujini.

MAS Percusion
Maspercusion je skupina, ki jo sestavljajo sami mojstri tolkal: učitelji, glasbeniki in ustvarjalci. Vse od leta 2007 ustvarjajo in interpretirajo pedagoške koncerte, predstave za družine, delavnice in predstave, kjer je tolkalec protagonist, ki se včasih tudi pridruži uprizoritveni umetnosti. Skupino odlikujejo dinamični in inovativni pristopi. Glasba je njihovo življenje, saj jo čutijo, ustvarjajo in uživajo, njihove delavnice in dogodki pa so zasnovani s polno mero strokovnosti, strasti in znanja.


Galerija slik