Jubilejna Chiaroscuro

Vabljeni na prireditev ob zaključku 10. slikarske šole Rudolfa Španzla v četrtek, 28. 8. 2014

V baročnem Dvorcu Novo Celje od 19. do 28. avgusta poteka poletna slikarska in grafična šola Rudolfa Španzla - Chiroscuro, ki jo že desetič organizira žalski Zavod za kulturo, šport in turizem.  Svoje likovno in grafično znanje nadgrajuje 19 mladih udeležencev in 16 odraslih. Udeležba je letos mednarodna, saj sta se jim pridružili dve dijakinji iz prijateljskega mesta Kruševac.

Program šole  za mlade likovnike poteka vsak dan od 9. do 17. ure v  dvorcu, v njegovi okolici  in na nekaj drugih lokacijah (kmetija v Gotovljah, Rimska nekropola). Odrasli ustvarjajo od 18. do 21. ure v dvorcu. Letošnja glavna tema njihovega ustvarjanja je Rimljani na slovenskem.

Poleg akademskega slikarja Rudolfa Španzla, ki je častni občan Občine Žalec,  program izvajajo mentorji Dorian Španzel, Rok Slana, Barbara Zupanc, Regina Mratinković, Breda Bračko in Bogdan Renko.

Poletno šolo bomo zaključili v četrtek, 28. avgusta, z razstavo del udeležencev in z umetniškim programom pred Dvorcem Novo Celje. Istočasno bomo odprli pregledno razstavo izbranih likovnih del  dosedanjih udeležencev slikarske delavnice Chiaroscuro 2004-2014, ki bo v dvorcu odprta ves mesec september.

Več o slikarski šoli na: http://www.zkst-zalec.si/sl-SI/directorycategory/List?path=kultura%2Fslikarska-sola-chiaroscuro

Dnevnemu  dogajanju pa lahko sledite s prebiranjem dnevniških zapisov  Ane Goršek: http://www.zkst-zalec.si/sl-SI/directoryentry/894/chiaroscuro-2014.

Ana Goršek je slikarsko šolo obiskala 9-krat, od tega je bila trikrat tudi somentorica z učitelji in slikarji, in sicer v letih 2010, 2011, 2014. Njeno delo je zajemalo: korekture (svinčnik, oglje, tuš, pastel, linorez, suha igla, jedkanica), pripravo materiala, animacijo otrok (motivacija, varstvo, spremstvo na ekskurzijah, igranje kitare), pisanje krajših besedil za objavo na spletnih straneh in na fb, priprava razstavnega prostora (razporejanje slik, dekoracija prostorov).

Na tej povezavi je tudi galerija slik, ki so jih prispevali: Tone Tavčer, Veni Ferant, Breda Bračko.


Galerija slik