Izšla je 14. številka književne revije Vpogled

V petek, 14. junija 2012, je bila ob 19. uri predstavitev 14. književne revije Vpogled. Vsebino sta predstavila odgovorni urednik revije mag. Zoran Pevec in član uredništva Dani Bedrač. V umetniškem programu pa je sodelovala vokalna skupina Jazzva.

Pričeli smo z besedo v glasbi, da bi spomnili na tisti davni nekoč, v katerem je bila najprej glasba, sledila ji je peta pesem, nato se je v zgodovini nekje beseda osamosvojila in potem je nastala poezija. A o tem bolj slikovito piše uvodničar v 14. številko književne revije Vpogled Dani Bedrač: »... so naši predniki v svojih neizogibnih jamah najprej ropotali, bobnali in tulili, pesem v besedah je prišla kasneje«.

V neizogibnem današnjem času bi voditelji te dežele na vseh ravneh najraje videli, da bi umolknili obe: glasba in beseda. Vsaj na tisto glasbo in tisto besedo mislim, ki je umetniška, ki  želi družbi ponuditi zrcalo, da bi jo s tem kultuvirala, jo izboljšala. Danes je vse prevečkrat slišati, da je kulturna dejavnost v društvih čisto zadostna in da (vsaj na podeželju) visoke kulture ne potrebujemo. V vseh okoljih in na vseh ravneh oblasti vlada enako mnenje.

Zato je toliko bolj razveseljivo dejstvo, da je naša lokalna skupnost – torej Občina Žalec- (vsaj zaenkrat) ohranila enega vitalnih organov kulturnega telesa – književno revijo. Ki ne polni proračunske blagajne, ki zaradi močnejših drugih medijev ne širi kdove kako kroga naročnikov, ampak je vseeno živ odraz umetnikove notranje nuje in njegovega izraza o sebi in svetu. 

Galerija slik