Pepelka

Igrana otroška predstava, namenjena otrokom od 5. do 8. leta starosti

Po svetu kar mrgoli različic pravljice o lepi, skromni in dobri deklici, ki je doživljala krivico, a bila na koncu poplačana s prinčevo ljubeznijo. Eno od različic je prvi zapisal Charles Perrault, za njim sta svojo zapisala brata Grimm. V obeh najdemo hudobno mačeho in polsestri, ples s princem ter izgubljeni čeveljc, le da v prvi Pepelko z obleko za ples opremi dobra vila, v drugi pa drevo, ki ga je bila Pepelka posadila na materinem grobu.

Opernih, gledaliških, televizijskih in filmskih priredb je brez števila, za najbolj znano pa velja po Perraultovi različici posneta Disneyeva risanka, ki je brez dvoma zaslužna za to, da deklice na vseh koncih sveta sanjajo Pepelkin srečen konec – da bi se poročile s pravim pravcatim princem. Stereotipi, ki jih generira ta pravljica, v naši družbi delujejo zastarelo, s čimer pa se je v svoji različici Pepelke duhovito poigral tudi Roald Dahl. V njej pokaže Pepelka svojo odločnost in neodvisnost, za razliko od svojih predhodnic zavzame aktivno držo.

Naša Pepelka pa tudi ni od muh. Zlobna mačeha in zoprni polsestri jo s prevaro spravijo v nemilost pri očetu in oče, ki je kraljev minister, jo za kazen pošlje v kuhinjo. Oj, gorje! Ampak Pepelka ne pleše prav dolgo tako, kot ji zapovedujejo. Stvari vzame v svoje roke, si sama sešije obleko in na plesu popolnoma očara princa. Toda naš princ je žal prejkone nadut, vase zaverovan in neskončno razvajen. Pepelka se bo morala odločiti, kako pa kaj. Vendar pa Pepelka ne bi bila Pepelka, če se ne bi lahkotno zasukala proti srečnemu koncu …

Lutkovno gledališče Ljubljana

Avtor: Roald dahl in Simona Semenič

Režija: Ivana Djilas

Igrajo: Ajda Toman (Pepelka), Rok Kunaver (Princ), Nina Ivanič (Bruhilda), Alenka Tetičkovič (Grozilda), Nina Skrbinšek (Kuhar), Urška Hlebec (Mačeha), Jernej Kuntner (Oče), Iztok Valič (Kralj), Jernej Čampelj, k. g. (Kuharček)

16. oktober 2014 ob 10. uri

Galerija slik