Martin Krpan

Animirana predstava s pripovedovalcem, primerna za drugo triado

Levstikova pripovedka o Martinu Krpanu z Vrha (1858), mitskem heroju 19. stoletja, je nedvomno material, ki je globoko ukoreninjen v kulturni zavesti vsakega Slovenca. Vendar današnji mladi rastejo v svetu avdiovizualnih senzacij – od televizije preko kina do internetnih in videoigric ter raznih aplikacij na pametnih telefonih –, zato je pravi čas, da se na nov, njihov način soočimo z magičnostjo, a domačnostjo pripovedi, v kateri je Martin Krpan pravzaprav temeljni in brezčasni slovenski superjunak.

Martin Krpan, samosvoj in preprost človek, se je ukvarjal s tihotapljenjem angleške soli, zaradi česar si je nakopal neštete probleme z oblastjo. Nekega dne sreča cesarja in ga preseneti s svojo silno močjo, zato je kmalu poklican na dvor. Dunaj namreč ustrahuje strašni Brdavs, ki neusmiljeno seka vse, kar mu pride naproti. Preprost, a preudaren, kakršen je, z nenavadno lahkoto opravi z Brdavsom. Njegovo delo je opravljeno, priskrbi si le še dovoljenje za tovorjenje angleške soli in se s svojo kobilico odpravi domov.

Osnovni in izhodiščni lik pripovedovalca, ki je ubesedil Levstikovo pripovedko, krepijo videoanimacije. S pomočjo le-teh in ob popolni podpori drugih avdiovizualnih polnil ustvarja pripovedovalčeva zgodba v odrskem prostoru kompakten svet sodobne avdiovizualne pripovedi. Na tak način je svoboda domišljije brezmejna. 

SNG Opera in balet Maribor in SNG Drama Ljubljana

Avtor: Fran Levstik

Režija in scenarij: Janez Burger

Pripovedovalec: Vladimir Vlaškalić ali Janez Škof

13. november 2014

Galerija slik