Franc Mesarič in Matija Brumen

Javni prostori - intimni pogledi

Od 6. do 28. novembra 2014 je bila v Savinovem likovnem salonu na ogled peta razstava iz cikla Prostor, na kateri so bila razstavljena dela Franca Mesariča in Matija Brumna. Prvič je bilo v tem ciklu pred gledalce postavljeno razmerje med slikarstvom in fotografijo in koncept, ki sledi pomenu iluzije in realnosti v likovnem prostoru. V dialog so bila postavljena dela, ki nudijo vpogled v prostore, ki sta jih avtorja napolnila s formalno premišljenostjo kot natančna opazovalca vsakdanjega življenja. 

Mesarič je bil predstavljen s svojimi hiperrealističnimi deli, z ustvarjanjem katerih je začel kmalu po nastanku hiperrealizma v ZDA. Znamenita Loterija iz 1974 prikazuje svet stekel in hlad javnih prostorov pod neonsko lučjo, ob delu Interjer – Omizje iz leta 1975 pa se nam v fotografski maniri v ponovno presojo ponuja vsakdanji gostinski lokal, običajno banalen in prezrt kotiček. V Mesaričevih novejših delih – Rastlinah pred gledalca stopi list rastline, kakor s fotografskim objektivom približan, v široki barvni ploskvi impozantne barve in oblike.

Za fotografijo Matija Brumna je značilno realistično in kolikor je le mogoče objektivno upodabljanje prizorov. Serija Sapporonight iz leta 2008 prikazuje večstanovanjske hiše in poslovne stavbe na izpraznjenih ulicah spečega japonskega mesta. Fotografski pogled razkrinka goloto objektov v njihovi osamelosti in nam ponuja nov pogled, ki ga v dnevnem vrvežu ne opazimo. Avtorjev dokumentarni fotografski pristop je viden tudi pri njegovi drugi seriji – Javni prostori/Rože/Praga iz leta 2009, kjer so sicer nepomembni in skoraj samoumevni deli urbanega okolja ob odsotnosti ljudi in vrveža povzdignjeni v umetniške subjekte.

Razstava bo v letu 2015 na ogled v Galeriji Internacionala v Španskih borcih v Ljubljani.