Koncert ob dnevu mladosti

Predstavitev zgoščenke vokalne zasedbe OKTETA 9

V ponedeljek, 25. 5. 2015, je imela predstavitveni koncert vokalna zasedba nekdanjih dijakov Gimnazije Celje – Center, Oktet 9.

Skozi program so predstavili vseh sedemnajst skladb iz slovenske ljudske in umetne glasbene zakladnice, ki so zbrane na njihovi novi zgoščenki. Mladi pevci so zgoščenko, ki so jo posvetili 70. obletnici konca II. svetovne vojne, ustvarili pod umetniškim vodstvom Gregorja Deleje.

Rdeča nit je bila svoboda – ne le tista, ki si jo je narod priboril leta 1945, temveč tudi tista iz ključnih obdobij slovenske zgodovine, ko je pesem upora povezala naše prednike v skupnem boju za obstanek slovenske kulture in naroda.

Kljub temu, da smo koncert načrtovali na Šlandrovem  trgu v Žalcu in smo ga zaradi slabega vremena prestavili v avlo Doma II. slovenskega tabora, je bil koncert zelo dobro obiskan, zadovoljstvo obiskovalcev pa je bilo čutiti od začetka do konca.

V predgovoru k novi zgoščenki so pevci Okteta 9 zapisali:

»Pričujoča izdaja je šopek skladb, sestavljen kot svarilo in zdravilo pred izgubo zgodovinskega spomina. V njem najdemo v glasbo ujete narodove spomine in grenko-sladke cvetove iz časov kmečkih uporov, Ilirskega kraljestva, tlenja slovenstva v avstrijskem cesarstvu in Avstro-Ogrski ter z bojišč obeh svetovnih vojn.

Nabrali smo jih tam, kjer so naši predniki iskali svobodo, jih zalili s svežo vodo in povezali s trakom mladosti.«

Foto: Ana Pečnik

Galerija slik