Ulično gledališče Ane Monro

na Šlandrovem trgu

ANA DESETNICA 2015

mednarodni festival uličnega gledališča

Pisalo se je leto 1998, ko je na ljubljanske in mariborske ulice prikorakala Ana Desetnica, prvi slovenski festival uličnega gledališča, katerega organizator je od vsega začetka Gledališče Ane Monro. Pred tem so v organizaciji zveze društev ŠKUC-Forum in Gledališča Ane Monro že potekali gledališki festivali in gostovanja tujih gledališč v Sloveniji v okviru Spomladanskega festivala (1979-1981), Poletja pred Metalko (1985-1987.Ttudi Festival Lent je imel pod svojim okriljem sekcijo cestno-gledališkega programa. A Ana Desetnica je imela že res tisto pravo formo organiziranega festivala, ki je padla na plodna tla in se obdržala do danes. 18 let kasneje torej lahko govorimo o polnoletni Ani Desetnici, ki pa že nekaj časa ni več festival dveh mest (Ljubljane in Maribora), ampak z vsakim letom upravičuje svoj naziv vseslovenski mednarodni festival uličnega gledališča.

Ana Desetnica ima z vpetostjo v lokalne prireditve v vsakem mestu drugačno podobo. V 13-ih dneh trajanja bo festival gostoval v številnih slovenskih mestih, med drugim tudi v Žalcu.

Ano Desetnico smo v Žalcu prvič pozdravili 2. 7. 2015 ob 20. uri, na Šlandrovem trgu pri slaščičarni Brglez. Polona in Petra Prosen (Teater Polpet), sta odigrali zabavno predstavico z naslovom Riba, ki govori o dveh prijateljicah, ki plujeta po morju. Ko se iznenada iz morja prikaže riba, se sprva vsakdanji in prijeten dogodek spremeni v svojevrsten ribolov.

Predstava je bila zanimiva tako za otroke kot tudi odrasle in je pritegnila tudi zanimanje mimoidočih.

Naslednjo predstavo z naslovom Obrazba  si bo možno ogledati 23. 7. 2015, ob 20. uri, prav tako na ploščadi pri Slaščičarni Brglez.