Kino pod zvezdami

Postali bomo prvaki sveta, športno-komična drama

V petek, 31. 7. 2015  ob 21. uri, smo si v atriju Savinove hiše v Žalcu, ogledali že tretji film v sklopu Kina pod zvezdami.

Športno-komična drama, posneta po resnični zgodbi, sledi viziji štirih prijateljev, ki so po 2. svetovni vojni zavetje pred vsiljivo politiko našli v športu in osnovali legendarno jugoslovansko košarkarsko šolo, kjer so se pod koši razvijali novi talenti. Trnova pot vodi glavne protagoniste preko številnih preprek, vse do svetovnega košarkarskega prvenstva v Ljubljani, kjer je na nepozabni tekmi jugoslovanska reprezentanca premagala ZDA in prvič osvojila naslov svetovnega prvaka.

Film se osredotoča na zgodovino jugoslovanske košarke od leta 1947, ko je bil v Beogradu odigran prvi mestni derbi med Crveno zvezdo in Partizanom, do svetovnega prvenstva leta 1970, ko je jugoslovanska reprezentanca s kapetanom Ivom Daneuom, odličnim Krešimirjem Čosićem in pod vodstvom znamenitega selektorja Aleksandra Nikolića v Ljubljani osvojila naslov svetovnih prvakov. Prav finalna tekma tega prvenstva med Jugoslavijo in  ZDA je postavljena v ospredje filma.

Tudi tokrat je za predvajanje poskrbel Multi studio, Borut Ribič iz Žalca, za gostinsko ponudbo pa Mestna kavarna Žalec.