Projekcija slovenskega filma

Drevo

Še zadnjič v tem letu smo vas povabili v "Kino pod zvezdami" v atrij Savinove hiše v Žalcu. V četrtek, 10. septembra, ob 20. uri, smo si ogledali lani nastali film Drevo, režiserke Sonje Prosenc, za katerega je glasbo napisal Janez Dovč.​

Film je vsebinsko res zelo močan in je zagotovo močna protiutež ameriškim filmom, ki danes prevladujejo. Lahko rečemo, da je primeren za vse generacije. 

​Doma in v tujini je naletel na odlične kritike in nagrade. ​Svetovno premiero je doživel na filmskem festivalu v Karlovyih Varyih v sklopu tekmovalnega programa East of the West. Po uspehu na Festivalu slovenskega filma je gostoval po številnih tujih festivalih. Na nizozemskem festivalu Film by the Sea 2014 je prejel nagrado mladinske žirije za najboljši film. Med drugim so ga prikazali v Avstriji, Luksemburgu, Estoniji, Italiji, Nemčiji, Avstraliji in ZDA.

Zgodba filma sledi materi in njenima otrokoma, Aleku in Veliju, ki sta zaradi grožnje krvnega maščevanja varna le za zidovi svojega doma. Jernej Kogovšek, ki se ga mnogi spomnijo iz filma Čefurji raus!, Katarina Stegnar in Lukas Matija Rosas Uršič so glavni igralci filma o družini, ki  je varna samo še v svojem domu. Na videz brezizhodna situacija. Ko čas izgine, se zatočišče spremeni v zapor. Vendar pa tudi to otrokoma ne more preprečiti sanj in želje po svobodi.

"Drevo je distopični triler, v katerem ni vprašanje, kdo je morilec, ampak kdo bo umorjen. ZA +"MARCEL ŠTEFANČIČ, JR, MLADINA