Večer rime in globine

s predstavitvijo književne revije Vpogled

V torek, 29. septembra 2015, ob 19. uri, smo se srečali v atriju Savinove hiše v Žalcu na Večeru rime in globine.

Ob izidu 17. Številke revije za književnost in kulturo Vpogled, ki jo izdaja Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec, smo se odločili, da del večera z odkritjem skulpture Spomin (1938, bron) posvetimo 105-letnici rojstva njenega avtorja Eduarda Salesina, akademskega kiparja iz Žalca.

Članica uredništva Marija Končina je spregovorila o reviji, uvodnik pa je predstavil avtor in odgovorni urednik Vpogleda Zoran Pevec. Svoje prispevke so brali: Milojka B. Komprej, Ivan Dobnik, Aleš Jelenko, Kristian Koželj, Tanja P. Hohler, Nina Pečar, Veronika Šoster, Aljaž Selinšek, Zarja Vršič, Cveto Preželj. Prispevek Alenke Kveder je bral Kristian Koželj, Julijana Kmeta Zoran Pevec, Lidija Koceli pa Spomin Alenke Domjan. Zanimivost večera je bil Brane Mihajlovič Kosta, ki je izdeloval kitaro iz lesene škatle za cigare, ruski umetnik Andrej Lobanov pa je navdušil občinstvo s harmoniko. Del večera z odkritjem skulpture Spomin (1938, bron) je bil posvečen 105-letnici rojstva in 35-letnici smrti njenega avtorja Eduarda Salesina, akademskega kiparja iz Žalca, katerega življenje in delo je z besedami umetnostne zgodovinarke Milene Zlatar predstavila Lidija Koceli.

Skulptura je postala del stalne razstave savinjskih likovnih umetnikov v Savinovi hiši v Žalcu.

Povezava besede in slike, uglasbljena poezija in improvizirana glasbena spremljava ob recitalu poezije, so nam ponovno pričarali en prijeten večer.

Galerija slik