Lidija Koceli: Moj glas, moja pot

Monodrama za dva

23. oktobra 2015, je v dvorani Doma II. slovenskega tabora PREMIERO doživela Monodrama Lidije Koceli, Moj glas, moja pot, v režiji Maje Gal Štromar.

"Daj, povej, kako živiš, če je tvoje srce zazidano?

In kako je, če nenadoma začutiš celo paleto čustev?"

Igralka Lidija Koceli pravi: Monodrama Moj glas, moja pot/Monodrama za dva je zgodba spopadanja z vlogo deklice in ženske. Je zgodba o odraščanju.  Je zgodba o nastajanju.  Je zgodba o iskanju lastnega glasu. Georg in Barbara sta oče in hči; oba ujetnika krivde, ki ju je v otroštvu zaznamovala, krivde, ki se je želita otresti, a tega še ne znata, še ne zmoreta. Georg prepotuje vse svoje življenje, da bi ubežal bolečini, ki ga oklepa, a na koncu pokaže vso ljubezen in pogum ter s prizorišča odide čist, ljubeč in ljubljen, pomirjen. Barbara pa plašč svoje krivde odloži prej in tragično usodnost svojega lika skozi proces spremeni v svobodo.

Režiserka opisuje Monodramo, kot zgodbo o deklici in ženski Barbari, ki jo je življenje v najzgodnejšem obdobju navidezno opeharilo, a ji hkrati ponudilo neizmerno bogastvo možnosti kasnejšega soočenja z očetom in njegovo neprisotnostjo. To je tudi zgodba o očetu Georgu, siroti, ki ga je Barbara neizmerno ljubila, a je hčerko v lastni nemoči in družinski determiniranosti tudi sam nehote razočaral. To je zgodba o odraščanju, ki nima časovnih preprek. To je zgodba o ljubezni.

BARBARA, GEORG: Lidija Koceli

REŽIJA, DRAMATIZACIJA BESEDILA IN SCENOGRAFIJA: Maja Gal Štromar

GLASBA: Miha Petric

VOKAL: Marta Kosturska

ZVOK: Matevž Weber

OBLIKOVALCA LUČI: Črt Birsa in Klemen Krajnc

OBLIKOVANJE KOSTUMA: Maja Štamol Droljc

TEHNIČNO VODSTVO: Aleksander Korber

PRVA PONOVITEV: 24. oktober 2015

DRUGA PONOVITEV: 29. oktober 2015

PRODUKCIJA: Kulturno-izobraževalni center Majnica v sodelovanju z zavodom AMANART in Zavodom za kulturo, šport in turizem Žalec

FOTO: Gašper Domjan

Galerija slik