Programska knjižica 2017/2018

in uvodni nagovor

ČE NE BOSTE PREBRALI, BOSTE MORALI VPRAŠATI

Novo sezono abonmajev, likovnih programov in ostalih dogodkov, ki jih napovedujemo v tej knjižici, pričenjam z mislijo, da svet, ki se je v zadnjih dvajsetih letih tehnološko spremenil do nerazpoznavnosti, ni prinesel veliko dobrega človeku kot svobodnemu, mislečemu in čutečemu posamezniku.

Tehnologije, ki vabijo proč od resničnega, otipljivega v virtualno, torej navidezno, tisto, ki se samo zdi, da je, ne pomagajo k dobrim socialnim stikom, sočutju, medsebojni podpori in ne vzbujajo veselja v neposrednem druženju. Ni samo generacija, ki počasi odhaja v pokoj, tista, ki se v tem svetu ne znajde. Izgubljeni in prestrašeni so zlasti mladi. Le da smo starejši nezaupljivi do navideznega, mlajši pa se bojijo neposrednih medsebojnih stikov, vezi, bolečine, življenja v vsej njegovi barvitosti in globini.

Tudi zato vas vabimo v svet gledaliških doživetij, predstav, ki se v osebnih zgodbah in izpovedih dotikajo tem, kot so: ljubezen, osamljenost, odtujenost, pogum, medsebojni odnosi, preizpraševanje vrednot, zvestoba samemu sebi. Razmišljali bomo o vrtenju kolesa sreče, preživetju posameznika v času socialistične in kapitalistične družbene realnosti, o človekovi svobodi, o spopadu moči in ljubezni. Želimo vas nasmejati ob zabavnih navadah višjega in nižjega sloja, ki so v svojem bistvu enake: nikoli se ne ve, kdo koga posnema. Želimo trkati na vašo občutljivost, medtem ko boste izvedeli, kako molčijo zgodbe o velikih ženskah naše zgodovine.

Tako se bomo srečevali v naših gledaliških ponedeljkih in torkih (ne jezite se, če bo kdaj tudi sreda ali kak drug dan). Tudi potovali bomo, praviloma ob petkih in sobotah: v Ljubljano, Maribor, Novo Gorico in Trst.

Prvič bomo v okviru gledališkega abonmaja doživeli premiero in prvo ponovitev nekega dela. Sicer gre za glasbeno-scenski spektakel in ne za gledališko delo, vendar je priložnost posebna, zato upamo, da vam bo uvrstitev Carmine Burane v gledališki abonma dobrodošla popestritev. V projektu poleg akademskih izvajalcev, ki jih predstavljajo SToP, pevci solisti in Zbor slovenske filharmonije sodelujejo tudi domači: zbor Popseslih in Mešani pevski zbor Galicija.

Šolarji se boste zabavali ob »akcijski komediji« z živalmi Primoža Suhodolčana, peli veselo Kekčevo pesem in se spogledali s spremembami, ki smo jih doživeli od leta 1996 do danes.

Najmlajši imate na voljo Vožkovo gledališče, ki obišče otroke Vrtcev Občine Žalec, vabljeni pa ste tudi vsi, ki ste v zasebnem varstvu. Vstopnice za predstavo lahko kupite v TIC-u in
veselo izkušnjo doživite v enem od vrtcev Občine Žalec. Povsod boste dobrodošli. V treh predstavah bomo vstopili v skrivnostni svet Indijancev, spremljali dogodivščine zaljubljenega žabca in se učili strpnosti do drugačnih. Na četrto predstavo pa vabimo vse otroke od treh do devetindevetdesetih let v dvorano Doma II. slovenskega tabora, kjer boste doživeli zgodbe Mačjega mesta in njegovih prebivalcev. Moč pravega gledališkega odra in doživetja predstave v temni dvorani je večja od vseh drugih prizorišč. Otroke moramo naučiti, da se bodo dobro počutili tudi v okrilju kulturnih institucij, da pred njimi ne bodo imeli nepotrebnih zadržkov.

Narodno-zabavne četrtke že 14. sezono pripravlja Andrej Hofer, citrarske nedeljske popoldneve v avli Doma II. slovenskega tabora pa Peter Napret, medtem ko je koncept likovnih razstav v Savinovem likovnem salonu in Dvorcu Novo Celje ponovno pripravila mag. Alenka Domjan.

Morda niste vedeli, ampak v Žalcu že od leta 2005 izhaja revija za književnost in kulturo Vpogled, katere odgovorni urednik je dr. Zoran Pevec, ugledni slovenski pesnik, urednik, esejist in kritik. Letos je revija prvič konceptualno zasnovana, nastala pa je kot rezultat tesnega sodelovanja med besedno in vizualno govorico, oboje na temo prostora in telesa. Letošnjo številko Vpogleda, ki je hkrati književna revija in katalog razstave Epilog (do konca septembra si jo lahko ogledate v Dvorcu Novo Celje), bomo javnosti predstavili 29. septembra.

Novost lanskega leta, projekt Moj kino, je še v povojih. V pretekli sezoni vam še ni zlezel pod kožo, sicer pa vemo, da vsaka novost potrebuje določen čas, preden veš, ali je za neko okolje prava. Morda bo ostalo le pri poskusu kraju ponovno približati pomembno področje kulture, ki je danes vsakomur v vsakem trenutku na dosegu roke, to je področje »sedme umetnosti«.

Verjamem, da se nove sezone umetniških doživetij veselite ravno tako kot mi, in vas v imenu vseh nas v Zavodu za kulturo, šport in turizem Žalec lepo pozdravljam.

Lidija Koceli

Popravljeni in dopolnjeni datumi ter zamenjava predstave:

VOŽKOVO GLEDALIŠČE

16.-23. oktober 2017
OPIČJA UGANKA ALI MAMICA, KJE SI, Lutkovno gledališče FRU-FRU

16. marec 2018
MAČEK MURI, SLG Celje

2.-9. april 2018
INDIJANČICA ORANŽNI ŽAREK, Gledališče KU-KUC

GLEDALIŠKI ABONMA

Torek, 6. in sreda, 7. marec 2018
STENICA, PG Kranj

maj 2018
GLORIOUS, SNG Drama in Opera in balet Maribor

POTUJOČI ABONMA

8. december 2017
BREZMADEŽNA, SNG Maribor

19. januar 2018
BERAŠKA OPERA, SNG Nova Gorica

CITRARSKI ABONMA

29. oktober 2017, 1. KONCERT