Abonmajska knjižica

in uvodni nagovor

NAGOVOR DIREKTORJA

Niso nujno vsi dnevi vedno čudoviti, pa tudi ne samo slabi. Življenje je prepletanje raznovrstnih dogodkov in posledično občutij. Sreča je sladka zato, ker je odsotna nesreča. Tako je tudi jutranja zarja posebno svetla, ker se je noč umaknila.
Pri izboru naših abonmajev poskušamo poustvariti cel barvni spekter in tako graditi razpoloženja, ki jih bomo v prihajajoči sezoni zagotovo doživljali doma, v službi in na abonmajih. Enkrat boste dvorano zapuščali nasmejani, drugič zamišljeni, saj se vam bodo namesto odgovorov postavljala nova vprašanja o zgodbi življenja. »Ves svet je oder in vsi možje in žene zgolj igralci: nastopajo in spet odhajajo in vsak igra v življenju razne vloge,« je dejal William Shakespeare. Prav mogoče je, da se kdaj ne boste strinjali z umetnikovim sporočilom, zagotovo bo kdo med vami tudi jezen.
Cenimo, da nam dovolite, da z abonmaji za trenutek postanemo del vas. Počaščeni bomo, če se bodo naše prireditve dotaknile vaših življenj, in upamo, da bodo pozitivno odzvanjale
še dolgo v prihodnost. Veseli bomo, če nam boste sporočili svoje mnenje in tako postali aktivni soustvarjalci sezon, ki jih bomo pripravljali v prihodnje. Naj bo pot nove sezone
tlakovana s pričakovanjem po odkritju novega. Naj se nova sezona prične!

mag. Boštjan Štrajhar, direktor

UVODNIK

Spoštovani ljubitelji umetnosti,

pred vami je sveža programska knjižica abonmajskih in drugih kulturnih programov, ki jih za vas že vrsto let ustvarja Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec.

Vsak začetek je priložnost za nekaj novega. Vsaka sezona prinaša možnost novih kulturnih odkritij, spoznanj, izkušenj, doživljajev in mnogoterih občutkov. Ustvarjanje umetniških programov jemljemo izjemno resno in jih oblikujemo z mislijo na to, da zadovoljimo različne ciljne skupine in okuse. Izbrana vsebina je bogato zasnovana in zajema pester nabor umetniških področij – gledališče, glasbo, likovno umetnost. V okviru kulturno-umetnostne vzgoje skrbimo tudi za to, da se že naši najmlajši spoznavajo z odrskimi deskami, ki jim lahko pozneje na široko odprejo vrata v nove svetove umetnosti, ti pa jih izoblikujejo v estetsko občutljive posameznike. Vlaganje v kulturno-umetniško vzgojo je narodni profit, je nekoč nekdo dejal.

V gledališkem abonmaju vam tudi letos ponujamo aktualen in raznovrsten nabor petih predstav slovenskih gledališč. V Žalcu bomo gostili prvovrstne predstave, ki navdušujejo gledalce po vsej Sloveniji, pri čemer sledimo ideji, da so izbrane uprizoritve na visoko kakovostni umetniški ravni. Zagotovo vas bodo k obisku prepričala tudi vélika imena dramske umetnosti, ki bodo v tej sezoni nastopala na našem odru.

Obisk gledališča je dragocena izkušnja … biti pa mora tudi kakovostna. Pri izboru predstav za posamezno sezono se skušamo držati izreka švedskega gledališkega in filmskega režiserja Ingmarja Bergmana: »Prava umetnost je predvsem tista, ki v nas premakne kako čutečo struno, tista, ki nas razburi v najbolj intimnih čustvovanjih.« Torej, naš namen je, da videna predstava v vas vzbudi raznolika čustva, bodisi je to smeh, jok, šok, presenečenje ali preprosto le notranje zadovoljstvo, ko odidete iz dvorane. In da se naslednjič znova z veseljem vrnete.

Enako velja za druge programe, ki jih za nas in vas pripravljajo naši zvesti zunanji sodelavci: Andrej Hofer narodno-zabavni abonma, Peter Napret citrarski abonma, mag. Alenka Domjan pa program razstav v Savinovem likovnem salonu in Dvorcu Novo Celje. Vsi so strokovnjaki na svojih področjih in skrbijo za to, da v naše mesto pripeljejo najboljšo možno vsebino, ki jo glede na dane objektivne možnosti lahko. Vaši dosedanji pozitivni odzivi potrjujejo, da svoje delo opravljajo zelo uspešno.

V letošnji sezoni smo standardni vsebini dodali še bogat glasbeni program za vse okuse in generacije. V našem domu bo na štirih koncertih odmevala glasba priznanih slovenskih izvajalcev. Kljub temu da se med seboj močno razlikujejo tako po glasbenem izrazu kot prepoznavnosti in priljubljenosti, imajo zagotovo eno skupno točko – kakovost. Tudi pri izboru tega programa nam je bila ta prvina glavno vodilo. Upamo, da jo boste prepoznali in napolnili dvorano do zadnjega kotička.

Ne pozabimo: brez gledalca – to je smrt igralca. Enako velja za vse druge umetnike, ki ustvarjajo v veri, da bodo njihova dela našla pot do gledalca ali poslušalca – kulturnega »užitkarja«.

Polni pričakovanj se podajamo v sezono 2019/2020. Veseli bomo, če jih boste z nami delili tudi vi. Iskrena želja vseh, ki pripravljamo program, je, da obiskana predstava, koncert ali razstava v vas pusti lepe vtise in dobre misli.

Hvala vsem, ki nam že leta z obiskom dogodkov izkazujete svoje zaupanje, dobrodošlico pa izrekamo tudi vsem novim obiskovalcem.

Nastija Močnik, vodja programa kultura na ZKŠT Žalec


Galerija slik