Abonmajski program 2022/2023

in uvodni nagovor

Nagovor direktorja

V prihajajočih letih lahko na globalnem nivoju pričakujemo obilje, mir, neizmerno skrb za okolje in izdatno notranje zadovoljstvo vseh ljudi. Težko je prikimati tej napovedi, a prav tako mi ne bi verjeli januarja 2020, če bi trdil, da bomo v prihodnjih dveh letih deležni policijske ure, prepovedi prehajanja občinskih meja, preganjanja in kazni, če bi se usedli na stopnišču cerkve in ob tem jedli burek. Malokdo je verjel v to, da je Rusija zmožna vojaške agresije na Ukrajino, da posledično prihajata energetska in prehranska kriza ter recesija. 

Napovedovanje prihodnosti je nehvaležno in težavno, pa čeprav drži, da se zgodovina ponavlja in da se današnje družbeno-ekonomske razmere zrcalijo v naši prihodnosti. Tega ne zmorejo niti najboljši brokerji. Veliko vlogo pri ugotavljanju, kaj nas čaka na naslednjem vogalu, ima namreč sreča. 

Sreča je stanje duha, občutimo jo, ko so naše želje in cilji izpolnjeni, od nje je odvisno tudi naše fizično zdravje. Ko nekaj dosežemo, si hitro postavimo nov cilj in tako se vrtimo v začaranem krogu kot mačka, ki lovi svoj rep. Vedno hočemo več in boljše. Frustracija in bolečina sta sicer res lahko gonilo napredka in prevečkrat tudi navdih v umetnosti. A zjutraj, ko vstanemo in je pred nami nov dan, moramo biti optimisti. Ne smemo dovoliti, da nam skrbi in vsesplošna negativnost ter nezaupanje vzamejo moč, da bomo v dnevu poskušali najti tudi čim več lepih, navdihujočih trenutkov in ga kot takšnega tudi doživeli. Odločitev je navsezadnje v naših rokah in prepričan sem, da lahko tudi gledališke predstave, koncerti, razstave in drugi razveseljujoči dogodki pripomorejo k polnjenju duše, duha in telesa v dnevih, ki prihajajo.  

mag. Boštjan Štrajhar, direktor ZKŠT Žalec

Uvodnik

Veliko časa je minilo, odkar smo vas nazadnje nagovorili z bogato vsebinsko zasnovo aktualne sezone kulturnih programov. Veseli nas, da vas lahko po več kot dveh letih, zaznamovanih s številnimi omejitvami in ukrepi zaradi znanih okoliščin, zopet povabimo k vpisu v naše abonmajske programe.

V letošnji sezoni vas vabimo k vpisu v gledališki in citrarski abonma. Pri slednjem boste ljubitelji citrarske glasbe spremljali pet koncertov raznolikih zasedb oziroma uspešnih posameznikov, ki tej glasbi utirajo pot in jo utrjujejo na slovenski glasbeni sceni. Kot že vsa leta poprej je program skrbno pripravil umetniški vodja, citrar in pedagog Peter Napret, in ni dvoma, da bodo nastopajoči tudi tokrat zadovoljili glasbene potrebe poslušalcev.

Pri gledališkem abonmaju se obeta večja sprememba. V sezoni 2022/2023 bomo namreč vpisovali le en gledališki dan, saj težko predvidimo, koliko ljudi se bo po dveh letih »kulturne suše« odločilo za vpis. Razveselilo nas bo, če bo zanimanja za abonma veliko, to bi pomenilo, da ste še vedno željni kakovostnih gledaliških predstav in da ste kontinuirano ponudbo v zadnjem času pogrešali. V primeru izjemnega zanimanja bomo presodili o tem, ali razpišemo dodatni abonmajski dan. Sicer pa v abonmaju ostaja pet predstav slovenskih institucionaliziranih gledališč, kot je bilo to v navadi do sedaj. Pri izboru smo se osredotočili na kakovost in raznovrstnost predstav, pri čemer sicer prevladujejo komedije, kajti to je še vedno žanr, ki pritegne največ obiskovalcev.

Abonma narodnozabavne glasbe, ki smo ga z umetniškim vodjo Andrejem Hoferjem pripravljali kar 16 sezon, se za zdaj poslavlja. Kljub temu boste privrženci tovrstne glasbe v naši ponudbi prišli na svoj račun, saj bomo organizirali posamezne koncerte narodnozabavnih ansamblov tako v dvorani kot pri fontani piv. Verjamemo, da vas bo v naš kulturni hram pritegnila tudi pestra paleta koncertov drugih glasbenih zvrsti, s katerimi smo poskrbeli za vse generacije in okuse.

Za naše mlajše obiskovalce bomo tudi letos pripravili abonma šolskih predstav, v enote Vrtcev Občine Žalec pa se po dveh letih vrača Vožkovo gledališče. Gledališka in glasbena vzgoja je namreč v primarnih letih odraščanja še posebej pomembna, če želimo, da otroci odrastejo v ljudi, ki bodo v svojih kasnejših obdobjih iskali različne kulturne užitke.

Pozabili nismo niti na razstavno dejavnost, ki ima v Žalcu že 50-letno tradicijo. Ravno v tem letu namreč mineva pol stoletja od odprtja prve razstave v Savinovem likovnem salonu. V tej sezoni bomo tako v salonu kot v Dvorcu Novo Celje spet gostili številne uveljavljene akademske ustvarjalce, s svojimi deli pa se bodo predstavili tudi ljubiteljski likovniki. Pri pripravi razstavnega programa nam pomaga umetnostna zgodovinarka mag. Alenka Domjan.

Vsi se nadejamo, da bomo letošnjo sezono prireditev lahko izpeljali brez večjih težav in vnovičnih omejitev in da se bomo v naših kulturnih prostorih srečevali v čim večjem številu.

Naj kultura zopet zapolni in polepša naš vsakdan!

Nastija Močnik, pomočnica direktorja za področje kulture

Galerija slik