Citrarski abonma 2022/2023

Uvodni nagovor in koncertni program

Uvodni nagovor

Zveneče strune spet vabijo k obisku koncertov nove sezone citrarskega abonmaja. Ta butični koncertni cikel se pri življenju drži že dvanajsto leto! Res je, da sta bili zadnji dve leti bolj skromni, da so nekateri koncerti bolj, drugi manj obiskani, a koncerti so in občinstvo odhaja z njih zadovoljno in obogateno za glasbena doživetja.

Naša majhna Slovenija ima bogato citrarsko sceno in tokrat črpamo program spet kar iz »domačega bazena«. Ponujamo vam že znana imena, a tokrat v novih, svežih zasedbah. Prav gotovo ne gre zamuditi novih skupin z zanimivima imenoma CiterArt in Citrlajf, saj v teh projektih sodelujejo naše najboljše mojstrice tega glasbila. Generacijski razpon je kar širok, od koncerta zvestih poslušalk, kjer igrajo predvsem citrarke tretjega življenjskega obdobja, do zelo mlade obetavne citrarke Ane Jagrič, ki šele končuje osnovno šolo. Posebna poslastica bo tudi zadnji koncert v marcu s pevko Ano Plahutnik in citrarko Janjo Brlec.

Lepo vabljeni, da v novi sezoni obiščete kakšnega od ponujenih koncertov, najbolje kar vseh pet!

Peter Napret, umetniški vodja citrarskega abonmaja

***

Program citrarskega abonmaja:

CITERART

23. oktobra 2022 ob 17. uri v dvorani Glasbene šole "Risto Savin" Žalec

V skupini CiterArt igrajo tri učiteljice citer Jasmina Levičar, Irena Tepej in Damjana Praprotnik, ki poučujejo na glasbenih šolah po Sloveniji, vse pa se ukvarjajo tudi s poučevanjem starejših citrarjev in vodijo citrarske skupine. Igrajo v različnih zasedbah, pred časom pa so se združile v skupino CiterArt, da občinstvo na svojih koncertih prepričajo, da igrajo najlepši inštrument. Vabijo nas, da se jim pridružimo na sprehodu skozi glasbene zvrsti. Navdihuje jih prav raznolikost tega glasbila in v želji po skupnem muziciranju poustvarjajo melodije za vse letne čase, za vse vremenske razmere, za vse trenutke v dnevu ter za vsa človeška razpoloženja.

***

CITRLAJF

20. novembra 2022 ob 17. uri v dvorani Glasbene šole "Risto Savin" Žalec

Izkušene citrarke Doroteja Bedenik, Tajda Krajnc, Hana Hren, Eva Novak in Irena Anžič so se združile z željo po kakovostnem komornem muziciranju. Nekatere med njimi so učiteljice citer, druge pa mogoče tudi kdaj zajadrajo v pedagoške vode. Poudarek njihovega glasbenega ustvarjanja je na umetniški in tehnični dovršenosti. Raziskujejo zven citer. Izvajajo kakovostne skladbe, tako originalne kot priredbe, različnih glasbenih zvrsti, vse od jazza do stare, sodobne, filmske, pop rock in etno glasbe. Umetniški vodja Irena Anžič poskrbi, da z atraktivnim programom približajo citre vsem generacijam.

***

KONCERT ZVESTIH POSLUŠALK

15. januarja 2023 ob 17. uri v Domu II. slovenskega tabora Žalec

Koncert zvestih poslušalk bi moral biti že v lanski koncertni sezoni, a je zaradi znanih razlogov odpadel. Tokrat se toliko bolj veselimo nastopa treh citrarskih skupin, katerih člani si življenje v tretjem življenjskem obdobju lepšajo s citrami. Nastopile bodo: Srebrne strune – citrarski orkester Društva upokojencev Litija pod vodstvom Anite Veršec, citrarska skupina Marjanke – citrarska skupina Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje pod vodstvom Irene Tepej ter Notice – citrarska skupina Kulturnega društva Domžale, ki deluje pod vodstvom Petra Napreta. Večina članic teh skupin zvesto obiskuje naše koncerte, tokrat pa bodo same zacitrale na skupnem koncertu.

***

ANA JAGRIČ

19. februarja 2023 ob 17. uri v Domu II. slovenskega tabora Žalec

Ana Jagrič je rojena v Brežicah, obiskuje osnovno šolo v Pišecah in Glasbeno šolo Brežice, kjer je s sedmimi leti pri prof. Aniti Veršec pričela pouk citer. Igra v Citrarskem orkestru GŠ Brežice in komorni skupini. S citrami se udeležuje tekmovanj po Sloveniji (TEMSIG in tekmovanje Celeia) ter Nemčiji, povsod je vedno med najvišje uvrščenimi. Na zadnjem tekmovanju v Nemčiji je bila najboljša v svoji starostni kategoriji in je na zaključnem koncertu tekmovanja igrala obvezno skladbo. Povabljena je bila na sprejemni izpit na Visoko šolo za glasbo in gledališče v Münchnu za tako imenovani »Jungstudium«. Trenutno čaka rezultate tega sprejemnega izpita, saj želi svoje izobraževanje nadaljevati v Nemčiji.

***

ANA PLAHUTNIK IN JANJA BRLEC 

12. marca 2023 ob 17. uri v Domu II. slovenskega tabora Žalec

Pevka Ana Plahutnik se je izobraževala pri prof. Nini Kompare Volasko in prof. Tatjani Vasle, sedaj pa študira solopetje na ljubljanski akademiji za glasbo v razredu prof. Matjaža Robavsa. Prejela je že več visokih nagrad na tekmovanjih pri nas in v tujini. Nastopa na raznih prireditvah in koncertih ter v predstavah Poletnega gledališča Studenec pri Škocjanu. Večkrat zapoje tudi ob spremljavi svojega očeta, citrarja Tomaža Plahutnika. Janja Brlec je ena najuspešnejših citrark tako pri nas kot v tujini in seveda dobro znana našemu občinstvu, saj je v okviru citrarskega abonmaja že velikokrat nastopila solistično ali pa v različnih zasedbah. Z veliko vnemo se trudi širši javnosti približati citre kot koncertni instrument velikih razsežnostih in neomejenosti, zato se pojavlja v raznolikih glasbenih stilih. Ana in Janja sta pred časom združili moči in izvedli že nekaj lepih nastopov, celo za državni protokol. V Žalcu bomo slišali raznovrstno slovensko glasbo v njunih priredbah za citre in vokal.

***

Prvi in drugi koncert citrarskega abonmaja bosta v dvorani glasbene šole zaradi predsedniških in lokalnih volitev, ki se izvajajo v avli Doma II.
slovenskega tabora Žalec. Hvala za razumevanje.

Podrobneje o vpisu citrarskega abonmaja preberite na tej povezavi.

Cene abonmaja, popuste in plačilne pogoje najdete tukaj.

Galerija slik