Šolske predstave 2022/2023

Program

Šolske predstave so namenjene učenkam in učencem prve, druge in tretje triade vseh osnovnoh šol, ki izvajajo kulturno-vzgojne programe.

Predstave bodo v dvorani Doma II. slovenskega tabora Žalec v dopoldanskem času.

Mentorji svoje šole oz. število učencev za ogled prijavijo na e-naslov: uros.govek@zkst-zalec.si

Cena ogleda je 6 EUR/učenca.


PROGRAM ŠOLSKIH PREDSTAV

14. februarja 2023

MAČEK MURI

Slovensko ljudsko gledališče Celje

Igra za otroke, 75 minut brez odmora
Predstava je primerna za učence druge triade.

Avtorja: Kajetan Kovič in Jerko Novak
Režija: Matjaž Latin
Igrajo: Andrej Murenc, Manca Ogorevc, Urban Kuntarič/Bojan Umek, David Čeh, Žan Brelih Hatunić, Lucija Harum, Damjan M. Trbovc, Aljoša Koltak, Tanja Potočnik

Le kdo ne pozna črnega simpatičnega mačkona Murija, ki se v svojem mačjem življenju spopada tudi z resnimi težavami, kot je zaljubljenost. Muri je prav po mačje zatrapan v najlepšo izmed vseh muc, Muco Maco. Kako osvojiti srce »prave mačje Parižanke«, predstavlja za Murija prav posebno trd oreh. Zgodba o ljubezenskih pripetljajih med Murijem in Maco se prepleta z zgodbo o mačjem roparju Čombetu, ki s svojimi vragolijami ne da spati policajema Muclju in Maclju. In ne samo to – Veliki Čombe prijateljuje z Muco Maco in dela Mačka Murija prav pošteno ljubosumnega. V predstavi bodo v živo odpeti songi Jerka Novaka, ki so danes skorajda že ponarodeli. V predstavi je uporabljena tudi glasba iz Rossinijeve opere Seviljski brivec Arija Figara in Vesela krava Igorja Leonardija.

Kajetan Kovič (1931) je eden najboljših sodobnih slovenskih pesnikov in pisateljev. V otroški literaturi je ustvaril večne junake, ki razveseljujejo generacijo za generacijo otrok in tudi odraslih. Njegovo kultno mačjo pravljico Maček Muri (1975) je za celjski oder priredila Romana Ercegovič.

***

16. februarja 2023

GOZD RAJA!

Dječje kazalište Dubrava in Gledališče Glej

Lutkovno-glasbena pravljica za otroke, 40 minut
Predstava je primerna za učence prve triade.

Avtor: Ajda Rooss (po motivih zgodb Sergeja Kozlova)
Režija in koncept: Peter Kus
Igrajo: Petra Kavaš, Bruno Kontrec, Gregor Hrovat, Ivan Štrok

Osrednja nit uprizoritve so basni o ježku in njegovem najboljšem prijatelju medvedku. Živita v gozdu, ki ga skupaj raziskujeta, v njem srečujeta druge živali ter opazujeta naravo, gozdne pojave in spremembe letnih časov. Skozi njun odnos se razkrivajo teme, kot so prijateljstvo, samota, strpnost, občutljivost, čudenje nad svetom in veselje do življenja. Po poteh Ježka in Medvedka se otroci odpravijo na pustolovščino življenja, njegovih tegob, lepot in skrivnosti.

Ideja predstave je ustvariti zveneče »gozdno gledališče«, ki je v materialnem smislu organsko zgrajeno iz predmetov narave. V njem gozdne rastline, deli dreves, korenine, gozdni sadeži in drugi v naravi najdeni predmeti oživijo kot glasbeni instrumenti, lutke ali scenografija. Gledališki kritik Ivo Gruić je o predstavi zapisal: »Izjemna likovnost in krasen zvok, spojena z vrhunskim artizmom, nas odmaknejo od običajnega, a od mladih gledalcev terjajo napor aktivnega gledanja. Ta je nato nagrajen z veseljem razumevanja in užitkom doživljanja.«

***

7. in 8. marca 2023

ELVIS ŠKORC, GENIALNI ŠTOR

Drama SNG Maribor

Duhovita mladinska uprizoritev o zakompliciranem odraščanju, 80 minut brez odmora.

Predstava je primerna za učence tretje triade.

Avtorici: Janja Vidmar in Maja Borin
Režija: Mateja Kokol
Igrajo: Matija Stipanič, Liza Marijina, Gorazd Žilavec, Minca Lorenci, Irena Varga, Viktor Hrvatin Meglič

Predstava prek gledališke prakse najstnikom na duhovit način predstavlja »zamotan svet trinajstletnika, ki že od drugega razreda naprej ve, da bo izumitelj«. Elvis je namreč prvih deset let mirno kraljeval v središču vesolja in dobro ohranjal svojo nebesno pozicijo kljub občasnim invazijam domačega »monstruma« v podobi desetletne sestre Ele. A nekega dne se je začelo vse spreminjati. Ko je iz glasnega družinskega zavetja Škorcev nepričakovano odletel oče Peter, se je Elvisu in Eli začel sesuvati svet.

Ko pa je mama nekega dne udarila z novico, da je noseča, ni bilo več poti nazaj. Treba je bilo iti naprej, ampak kako? Kot da ni dovolj kruto že dejstvo, da se mora pri svojih trinajstih ukvarjati z nenormalnimi
posledicami ločitve, da se spopada s težavnim plavanjem po hormonski lavi, ki ga meče pred noge Hane, najlepšega genskega zapisa v zgodovini ... Vse, kar ga pomirja v tem »sranju«, v katerem se je znašel, je misel na Hano in čokolado. Brez pomoči babice Vilme, ki poskuša sanirati čustveno in gmotno škodo, nastalo po številnih potresih sunkih, bi Škorci kratko malo »pocrkali«.
 

Galerija slik