Pogled nazaj, v ikone in sanjski svet Adija Arzenška

Razstava del Adija Arzenška

Od 12. junija do 31. julija 2014 je bila v Savinovem likovnem salonu na ogled razstava z naslovom Pogled nazaj, v ikone in sanjski svet Adija Arzenška. Ob dvajseti obletnici njegove smrti smo se tako spomnili umetnika in njegove ustvarjalnosti.

Adi Arzenšek se je rodil leta 1932 v Ajdovcu pri Novem mestu. V zgodnji mladosti se je družina preselila v Šentjur in kasneje v Žalec. Družino in dom si je ustvaril v Dobriši vasi pri Petrovčah. Prvič je samostojno razstavljal leta 1966 v Delavskem klubu v Velenju, nato pa je sledilo več kot sto samostojnih razstav doma in v tujini. Leta 1969 je prvič razstavljal v Švici in se potem tja vse pogosteje vračal. Postala je njegov drugi dom, kjer je leta 1994 umrl.

Motivi v Arzenškovemu slikarstvu se naslanjajo na srednjeveške ikone in biblijske motive, v njem pa pogosto najdemo čisto vsakdanje podobe in simbolične prispodobe, ki govorijo o času in stvarstvu. Njegove osebe so krhke, podolgovatih obrazov in velikih zasanjanih oči. Utapljajo se v filigranski in rahlo modrikasti, tu in tam rožnato obarvani strukturi.

Najpogostejša tema v avtorjevih delih je krščanska ikonografija, s katero oživlja že pozabljena umetnostna obdobja in skozi svoj svet preobraža vsebinske in likovne konstrukcije srednjeveških ikon v pravljično podobo novega časa.

Avtorja in njegova dela je na odprtju razstave predstavila umetnostna zgodovinarka in kustodinja razstave mag. Alenka Domjan. Kulturni program je s svojim nastopom popestrila čembalistka Kim Pavlič, razstavo pa je odprl dr. Emil Rojc. Projekt je podprla družina Arzenšek.