Café Dada

Kabaret, za potujoči abonma in izven

Sredi prve svetovne vojne, februarja 1916 je skupina šestih mladih umetnikov, ki so pred vojno iz različnih držav pobegnili v Švico, v Zürichu odprla kultni nočni lokal Cabaret Voltaire. Hugo Ball, Emmy Hennings, Tristan Tzara, Richard Huelsenbeck, Jean Arp in Marcel Janco so v naslednjih mesecih neumorno pripravljali večere nenavadnih recitalov, plesov, glasbe in razstav, ki so napadali in smešili obstoječo kulturo in družbeni red. Dadaisti so začeli nekaj, kar velja za podlago kasnejšim avantgardnim umetniškim prelomom in za kratek čas je majhen lokal na Spiegelgasse v Zürichu postal prostor izredne umetniške svobode in invencije.

Režiser Jaša Koceli je za Mestno gledališče ljubljansko zbral gradivo po motivih del velikih dadaistov, ga prevedel in z ekipo sodelavcev uredil za uprizoritev na Mali sceni. Prostor je po dimenzijah  podoben originalnemu Cabaretu Voltaire, tudi oder in klavir sta na istih pozicijah kot v Zürichu. Po režiserjevih besedah gre za generacijsko gledališko ustvarjalnico z izjemnimi mladimi igralci. Dado so posvojili kot idejo o novem, udarnem in svežem.

V ljubljanskem Café Dada bodo izvajalci predstavili  nabor največjih dadaističnih biserov, od pesmi, manifestov, odlomkov in anekdot, vse zaokroženo v formo kabaretnega večera.  

Avtor: Jaša Koceli

Režija: Jaša Koceli

Igrajo: Matej Puc (Hugo Ball), Nina Rakovec (Emmy Hennings), Domen Valič (Tristan Tzara), Jernej Gašperin (Richard Huelsenbeck)Jure Henigman (Jean Arp), Jure Kopušar k. g. (Marcel Janko/André Breton)

Odhod iz Žalca ob 18.30, iz parkirišča pri Domu II. slovenskega tabora Žalec

Galerija slik