Johannes Faust passion

baletna predstava v HNK Zagreb

Vabimo vas na ogled baletne predstave Johannes Faust passion v hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu.. Pridružujemo se obiskovalcem in našim kolegom iz Festivala Velenje.

Johannes Faust passion, balet

Dramaturg, koreograf, režiser, izbor glasbe: Milko Šparemblek

Glasba: Johann Sebastian Bach, neznani srednjeveški avtorji, Neven Frangeš

Tekst: Johann Wolfang Goethe, Milko Šparemblek

Scenografija: Nenad Fabijanić

Kostumografija: Dženisa Pecotić

Hrvaško narodno gledališče (HNK) Zagreb

Pasijon Johannesa Fausta - koreodrama v dvanajstih slikah, je avtorsko delo slovitega in svetovno priznanega hrvaškega koreografa, plesalca in režiserja Milka Šparembleka, ki je na zagrebških odrih postavil tudi legendarne baletne predstave kot so »Pesmi ljubezni in smrti« na glasbo Gustava Mahlerja, »Carmina Krležiana« avtorja F. Paraća, »Amadeus Monumentum« na glasbo W. A, Mozarta in mnoge druge. Skrbno izbrano glasbeno ozadje za Pasijon Johannesa Fausta, je avtor vsebinsko naslonil  na izbrane srednjeveške vokalne skladbe neznanih avtorjev in predvsem na dela iz opusa Johanna Sebastiana Bacha ter ji dodal izvirno glasbo Nevena Frangeša. Besedila in tekstovni izbor je iskal v besedilih Johanna Wolfganga Goetheja, ki jih je dopolnil s svojimi avtorskimi teksti.

Čeprav je bila predstava z velikim uspehom uprizorjena na hrvaških odrih že v letu 2001, bo nova (obnovljena) uprizoritev dopolnjena z različico te evropske mitske zgodbe, ki je z gostovanji v preteklosti na pomembnih mednarodnih nastopih potrdila svojo brezčasnost in vseprisotnost. Ob  večnostni faustovski témi, ki predpostavlja resnične konstante univerzalnega pomena, je Milko Šparemblek del kolektivnega spomina zahodnoevropskega kulturnega kroga dopolnil s transcendentalnostjo, ki se v predstavi kaže kot jasna misel in izjemna vizualizacija, skozi gib, slike, situacijo in atmosfero. S tem je Šparmblekov »Pasijon Johannesa Fausta« postal tudi eno izmed njegovih temeljnih avtorskih del, ki močno opredeljujejo njegov avtorski opus.

Vstopnice za izven s prevozom: 35 EUR.

Odhod iz Žalca ob 16.10 (avtobusna postaja Žalec).

Galerija slik