Namišljeni zdravnik

Komedija, AG Vrba Vrbje

Kulturno društvo Vrbje prijazno vabi na premiero  komedije H. Weigla

NAMIŠLJENI ZDRAVNIK
v izvedbi Amaterskega gledališča Vrba Vrbje in v režiji Gojmirja Lešnjaka Gojca.
 

Kratka vsebina:

V bogati družini Mlinarič pričakujejo znamenitega zdravnika, ki naj bi pregnal sinu Frenku duševne motnje. Po pomoti v družino sprejmejo Harryja kot zdravnika. Harry, zdravnik in psihiater, je v ta položaj zašel po pomoti in popolnoma nehote. V resnici je agent zavarovalniške družbe. Njegov poklic agenta mu narekuje precejšnjo mero iznajdljivosti in spretnosti, zato se v novi vlogi psihiatra hitro znajde. Svoji nalogi je povsem kos. Ne „ozdravi“ pa samo sina, temveč rešuje težave vseh stanovalcev hiše.

Beseda režiserja  (iz gledališkega lista):

Na oder smo postavili komedijo z molierovskim  naslovom Namišljeni zdravnik, ki sicer ni tako spretno napisana kot  je napisan Namišljeni bolnik (Le Malade imaginaire iz leta 1670),  na kar pogumno namiguje naslov te avstrijske igre. Moliere je vendar le en sam, pa nakljub vsemu deluje Hans Weigel (roj. 1908 na Dunaju, preminil 1991), avstrijski komedijograf in gledališki kritik, avtor Namišljenega zdravnika nenavadno sveže in nastavlja ogledalo tudi današnjim sprenevedavim politikom in politikam, če ravno je tekst preveden v slovenščino 1961 leta, kmalu po izidu izvirnika.  Razkriva bleferstvo v zdravstvu in morda še najbolj v mentalnem zdravju družbe.  Razkriva snobizem in slepo nekritično verovanje v lastno zablodo.

Igra prihaja na oder ravno v času, ko naša domovina preživlja zelo smešno, komično, nesmiselno, absurdno, spervertirano početje oblastnikov. No, smešno je do trenutka, ko ostaneš brez dela, od tam naprej pa verjamem smeh zastane…

In zakaj smo se odločili za uprizoritev prav tega teksta: Harry, oz. Heri v našem prevodu, zdravnik, ki to ni, prinese vsej družini Mlinarič, kamor zaide službeno kot zavarovalniški agent, mentalnega zdravja, ki jim ga ne more dati niti stroka, torej doktor Hladni. Zgodba nas je tako močno spomnila na čas, ki ga živimo, da je kocka padla in igra je tu! Saj je ena glavnih nalog umetnosti iskanje resnica in lepote, mar ne! Resnica je, da čakamo na Herija, ki nas bo popeljal iz tega začaranega kroga pohlepa in blaznosti. In potem bo vse lepše!

Igralska ekipa iz Vrbja se je ponovno izkazala kot zelo delavna, predana ekipa. Vsi igralci po vrsti dokazujejo, da je ljubiteljsko gledališče tudi v teh krajih na zavidljivi ravni.

Verjamem, da bo  komedija Namišljeni bolnik našla simpatije tudi pri občinstvu in privoščim obilo ponovitev!  (Gojmir Lešnjak Gojc, režiser)

Privoščite si sproščen praznični večer v dobri družbi! 
Vstopnine ni, hvaležni pa Vam bodo za prostovoljne prispevke.


Galerija slik