Predavanje Alenke Domjan

o Estetiki kamuflaže

V torek, 21. aprila 2015, ob 19. uri vas vabimo na predavanje Alenke Domjan o Estetiki kamuflaže: umetnost vojaškega oblikovanja in njena transformacija v sodobni umetnosti. Predavanje bo v Savinovi hiši v Žalcu.

Tema se navezuje na dogodek na začetku I. sv. vojne v Parizu. Pisateljica Gertruda Stein in Pablo Picasso sta neke noči na sprehodu po bulevarju Raspail prvič opazila kamufliran kamion. Oba sta ostrmela in Picasso je zakričal: »Ja! To smo mi napravili! To je kubizem!« In ta vzklik dejansko potrjuje izvor estetike kamuflaže.

V predavanju se bomo dotaknili nekaterih značilnih likovnih komponent ter oblikovne gramatike kubizma, ki je s svojo prostorsko strukturo prikrivala vidno ločnico med objektom in prostorom. Kajti prav v teh optičnih zarezah se skriva estetska implikacija kamuflaže, ki jo je razvil kubizem in jo kasneje nadgradila abstrakcija. Slednjo so izpeljali ameriški umetniki med drugo vojno  (Arshile Gorky in Ellsworth Kelly), kasneje pa se je skozi likovno umetnost modificirala in razširila uporabnost v širši družbeni prostor. Pri tem pa je ohranila zanimivo strukturno, vizualno in psihoanalitsko branje, še posebno v popularni kulturi in z njo povezanim ameriškim slikarstvom (ustvarjalnost Andya Warhola).

Skozi predavanje bomo sledili razvoju kamuflaže; od izumitelja Guiranda de Scevola (1878 – 1959) in njeni primarni funkciji; pogovarjali se bomo o njeni skriti in prikriti naravi, o estetiki v vojaškem oblikovanju, o vdoru v potrošniško kulturo (marketing, moda) in reprezentacijski vrednosti v današnji realnosti; a ne kot objekt, ki bi se optično zlival z okoljem, temveč kot koncept z globokim sporočilom, ki črpa simbolne pomene povezane z vojnami in diskretno vstopa v svet sodobne umetnosti. Prisoten je tudi v delih obeh avtorjev, Avgusta Lavrenčiča (simulirani kolaž) in Staneta Jagodiča (kolaž, montaža), ki trenutno razstavljata v Savinovem likovnem salonu v Žalcu.

Galerija slik