Zveneče skulpture - Zven kamna, ki te prevzame

Interaktivni umetniški projekt

Vabimo vas na odprtje razstave, ki bo v četrtek, 12. januarja 2017, ob 18. uri v Savinovem likovnem salonu v Žalcu.

ZVENEČE SKULPTURE - Zven kamna, ki te prevzame

Interaktivni umetniški projekt

Avtorji skulptur: ALENKA VIDRGAR, akad. kiparka • DRAGICA ČADEŽ, akad. kiparka • BOŠTJAN LAPAJNE, akad. slikar  in avtor glasbe PAVEL MIHELČIČ, skladatelj

Producent projekta je Društvo Slovenski tolkalni projekt.

Predstavitev v Žalcu je omogočil Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec in se povezuje z 11. BUMfestom, mednarodnim festivalom tolkalnih skupin.

Otvoritveni koncert bosta izvedla tolkalca Matevž Bajde in Franci Krevh s skladbo KAMEN IN VODA, skladatelja Pavla Mihelčiča.

Projekt bo predstavila Alenka Domjan.

Projekt je nastajal skupaj z avtorsko glasbo skladatelja Pavla Mihelčiča Zeleno polje, rdeča prst in je usmerjen v raziskovanje najbolj primarnih materialov: kamna in gline, ki sta že v pradavnini, poleg vsakdanje uporabnosti, izkazovala lastnosti zvoka in mikavnost kiparskega snovanja. Čeprav ju danes ne dojemamo kot materiala za izdelavo glasbila, pa umetniki v njuni materiji z občutljivostjo zaznavajo sogovore in vibracije, s katerimi vzpostavljajo zanimiva razmerja med estetskim, snovnim in zvočnim. V tem kontekstu je nastal tudi projekt Zveneče skulpture Alenke Vidrgar, Dragice Čadež in Boštjana Lapajneta. Alenka Vidrgar se je lotila trde materije - kamna in njegovega notranjega tkiva. Z dotiki dleta in globino čustev je v njem prebudila ranljive točke živosti in ga iz negibne materije preoblikovala v kiparsko formo – v dotakljivo, zvočno skulpturo, medtem ko sta se Dragica Čadež in Boštjan Lapajne lotila mehkobe gline in jo iz območja vizualne percepcije pomaknila v uporabno, zvočno telo. Dela vseh treh avtorjev ponujajo gledalcu povsem novo perspektivo; interaktivni in večplastni (likovni in glasbeni) umetniški prostor s specifičnim ritualom, kjer je obiskovalec hkrati poslušalec in gledalec, ali celo izvajalec glasbe.

Razstava, ki sodi v redni program projekta Prostor, telo in medij v prehajanju, bo na ogled do 13. februarja 2017.


Galerija slik