Lepotica in pivo

- s tiskovne konference

ZGODBA LEPOTICA IN PIVO POVEZUJE DOŽIVETJA V ŽALCU

V letu evropske kulturne dediščine bo hmeljarska tradicija Žalca zaživela na Fontani piv in v vrhunski opereti Hmeljska princesa.

Žalec bo letos med pomembnejšimi središči kulturnega in kulinaričnega turizma v Sloveniji. V dolini Zelenega zlata bo prihajajoča sezona doživetij in dogodkov v znamenju zgodbe Lepotica in pivo / Beauty and the Beer, ki jo predstavljajo v promociji destinacije in na sezonski otvoritvi Fontane piv Zeleno zlato v tem tednu. Fontana piv bo z bogatim programom spremljevalnih prireditev kot nagrajena inovacija slovenskega turizma v sodelovanju s pivovarji in žalskimi gostinskimi ponudniki promovirala kulturo okušanja piva iz najkakovostnejšega štajerskega hmelja. Na odru kulturnega doma II. Žalskega tabora bo spet zaživela opereta Hmeljska princesa, letos v profesionalni produkciji in za ogled prilagojena tudi tujim turistom. Dve lepotici (fontana in princesa) bosta tako povezali lokalno dediščino in kulinariko ter s tem turizem in kulturo v celostno ponudbo za obiskovalce in turiste.

Župan Občine Žalec Janko Kos, direktorica občinske uprave Občine Žalec Tanja Razboršek Rehar in vodja programa turizem pri Zavodu za kulturo, šport in turiezm Žalec Sabina Palir so predstavili inovativno zasnovano sezono 2018.

Celostni razvoj in skupna promocija turistične ter kulturne ponudbe

V Spodnji Savinjski dolini so se v sodelovanju s specialisti za kulturni turizem - Agencijo Nea Culpa - odločili za celostni razvoj in skupno promocijo turistične in kulturne ponudbe. V letu evropske kulturne dediščine bodo hmeljarsko tradicijo Žalca, ki se je razcvetela že l. 1876,  povezano predstavljali tako pri Fontani piv, ki je edinstvena znamenitost v svetovnem merilu, kot na kulturnih dogodkih, v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, na turah in doživetjih ter na jedilnikih lokalnih gostinskih ponudnikov, certificiranih z znakom Zeleno zlato.   

Fontana piv Zeleno zlato - svetovno znana lepotica

Fontano piv, ki jo ponovno odpirajo v soboto, je v dveh sezonah obiskalo že več kot 100.000 obiskovalcev iz vsega sveta. Letos bodo za njen dober glas skrbeli novi ambasadorji, postregla pa bo z bogatim programom dogodkov, kot so Plaža pri Fontani, Kuha pri Fontani in Festival Zeleno zlato, ki bo potekal vse od junija do oktobra.

Opereta Hmeljska princesa - najbolj opevana lepotica v dolini

V času Festivala Zeleno zlato bo še posebej slavnostno ob 150. obletnici II. slovenskega tabora, vseslovenskega shoda za zedinjeno Slovenijo. Ob tej priložnosti bo 5. septembra na odru žalskega Doma II. slovenskega tabora spet zaživela opereta Hmeljska princesa Radovana Gobca v režiji Jaše Kocelija in pod dirigentsko taktirko Simona Dvoršaka.

V hudomušni opereti, ki opeva lepoto in tradicijo Spodnje Savinjske doline, nastopajo liki, povzeti po družini Kukec in očetu slovenskega pivovarstva Simonu Kukcu, ki je izumil lasten način varjenja piva na osnovi termalne vode in hmelja ter Spodnjo Savinjsko dolino za vedno zapisal hmeljarstvu. Glavno junakinjo Darinko (Hmeljsko princeso) bo letos odigrala vrhunska operna sopranistka Mojca Bitenc, ki nastopa tudi v vlogi lepotice v promocijski kampanji Žalca. Pivo Kukec posebej za Občino Žalec še danes varijo v nekoč Kukčevi Pivovarni Laško Union. Obiskovalci Fontane piv ga lahko poskusijo že na prvi od šestih pip, ki jih odpira čip na posebnem degustacijskem vrčku.

Kulinarični turizem pod znamko Zeleno zlato

Zgodbo o lepotici in pivu zaokrožujejo gostinski ponudniki, povezani v znamko Zeleno zlato, ki promovira tipične okuse Spodnje Savinjske doline. Na vrhuncu sezone bo na voljo jedilnik Hmeljska princesa, ki bo uvod v doživetje zgodbe o lepotici in pivu na odru in pri fontani.

Galerija slik