Staromodna komedija

Romantična gledališka komedija za gledališki abonma torek in izven

Staromodna komedija, ki jo je leta 1975 spisal dramatik in vodja Moskovskega dramskega studia Aleksej Nikolajevič Arbuzov (1908–1986), je očarljiva zgodba o ljubezni v zrelih letih. Odštekana in simpatično svojeglava gospa Lidija Vasiljevna je poklicana h glavnemu zdravniku sanatorija, ker kali red in mir, odkar je prišla. Njeno šestdnevno bivanje je sprožilo val pritožb in doktor Rodion Nikolajevič v vsej svoji karieri še ni imel tako "nenavadne bolnice". Lidija namreč že pred sončnim vzhodom svoje sosede zbuja z glasnim recitiranjem in s petjem, ponoči jim ne da spati, ker skozi okno pleza na vrt, da bi se, kot sama pravi, naužila mesečine, da bi tavala do morja in bila sama z naravo. Zdravnika Rodiona Nikolajeviča "zmešano bitje" s spremenljivim značajem nervira, razburja, a hkrati se mu, na nek prismuknjen in medicinsko nepojasnjen način, zdi z vsakim novim srečanjem bolj zanimiva in privlačna. Srečanja dveh "osamelcev" vodijo skozi prisrčne nesporazume, burne prepire in soočenja z "nepremostljivimi" razlikami, a hkrati zid, s katerim sta pred svetom zavarovala svojo ranljivost, po malem popušča. V triintridesetih dneh se je poletna vročica naselila tudi pod njuno trdo kožo in napoved pravi, da se obeta zanimiva in topla jesen. "Živeti dolgo je coprnija. Živeti zanimivo – to je naloga." 

Staromodna komedija v režiji obetavne mlade režiserke Ajde Valcl in v interpretaciji dveh mariborskih igralcev zrele generacije Milade Kalezić in Bojana Maroševiča bo poslastica za vse ljubitelje romantične gledališke komedije. 

Zasedba

Lidija Vasiljevna - Milada Kalezić
Rodion Nikolajevič -   Bojan Maroševič
 

Prevajalec Borut Kraševec, dramaturg Vili Ravnjak, scenografka Jasna Vastl, kostumografka Belinda Radulović, lektor Simon Šerbinek, skladateljica Polona Janežič, oblikovalec svetlobe Igor Remeta

SNG Drama Maribor

Galerija slik