Doživetja treh dolin

Predstavitev turističnega programa novinarjem

V letu evropske kulturne dediščine in v letu, ko je povezovanje še pomembnejše kot leto poprej in ko se v ospredje postavljajo 5* doživetja slovenskega turizma smo na trg plasirali program treh dolin: Savinjske, Šaleške in Koroške. Združili smo doživetja, ki bogatijo slovensko turistično ponudbo in so edinstvena v tem prostoru.

Župan Občine Žalec Janko Kos, predstavnica Zavoda za turizem Šaleške doline Adna Lainšček, hmeljarski starešina in princesa, obirovke hmelja, koroški splavarji in pionirka iz socialističnega Velenja  so uvodoma predstavili omenjeno tematiko.

Po predstavitvi je bila pokušina jedi blagovne znamke Zeleno zlato in piva na svetovni atrakciji, Fontani piv Zeleno zlato.

Na svetovni dan turizma, 27. 9. 2018, smo na tržnici pri fontani pričarali turistično doživetje Treh dolin.

Tri doline – tri doživetja

Spodnja Savinjska dolina - Žalec – doživetje Zelenega zlata

Žalec je letos med pomembnejšimi središči kulturnega in kulinaričnega turizma v Sloveniji. V dolini Zelenega zlata je turistična sezona v znamenju doživetij in dogodkov zgodbe Lepotica in pivo / Beauty and the Beer, ki je predstavljena v promociji destinacije.  Fontana piv z bogatim programom spremljevalnih prireditev v okviru Festivala Zeleno zlato, kot nagrajena inovacija slovenskega turizma, v sodelovanju s pivovarji in žalskimi gostinskimi ponudniki promovira kulturo okušanja piva iz najkakovostnejšega štajerskega hmelja.

Do konca letošnje sezone delovanja fontane bo na njenih pipah predstavljenih 25 slovenskih pivovarn in kar 33 različnih piv, ki vsebujejo slovenski - štajerski hmelj.  Na fontani je bilo v njeni dobi delovanja degustiranih več kot 138.000 vrčkov piva, kar pomeni, da so njene pipe točile malo manj kot 800.000 krat. Do sedaj je bilo stočenih več kot 70.000 litrov piva, ki vsebuje štajerski hmelj.

Eden izmed letošnjih vrhuncev žalske turistične sezone je opereta Hmeljska princesa. V hudomušni opereti Radovana Gobca v režiji Jaše Kocelija in pod dirigentsko taktirko Simona Dvoršaka nastopajo liki, povzeti po družini Kukec in očetu slovenskega pivovarstva Simonu Kukcu, ki je izumil lasten način varjenja piva na osnovi termalne vode in hmelja ter Spodnjo Savinjsko dolino za vedno zapisal hmeljarstvu.

Dve lepotici, svetovna atrakcija Fontana piv Zeleno zlato in opereta Hmeljska princesa v letošnji promocijski zgodbi povezujeta lokalno dediščino in kulinariko Žalca ter s tem turizem in kulturo v celostno ponudbo in doživetja.

Hmeljarsko dediščino, ki se je razcvetela že l. 1876,  povezano predstavljamo tako pri Fontani piv, ki je edinstvena tovrstna atrakcija v svetovnem merilu, kot na dogodkih v okviru Festivala Zeleno zlato (Hmeljarski likof in 3. Savinjski Oktoberfest – 29. 9. 2018, prikaz ročnega obiranja hmelja…), v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, na kulinaričnih doživetjih in kolesarskih turah med hmeljišči ter na jedilnikih lokalnih gostinskih ponudnikov, certificiranih z znakom Zeleno zlato.  

Žalsko zgodbo o lepotici in pivu zaokrožujejo gostinski ponudniki, povezani v znamko Zeleno zlato, ki promovira tipične okuse Spodnje Savinjske doline. Pri certificiranih gostinskih ponudnikih so na voljo lokalne jedi po priporočilu Hmeljske princese, ki so tudi del doživetja omenjene zgodbe.

Šaleška dolina - Velenje – doživetje socializma

Velenje je najmlajše slovensko mesto, ki so mu svoj čas pravili tudi „socialistični čudež“. V doživetje polpretekle zgodovine in zabavno obujanje spominov na otroštvo in življenje v času tovarištva, najmlajšega slovenskega mesta, vas pionirka popelje z interaktivnim sprehodom skozi mestno središče.

Koroška - Muta – Koroški splavarji

Koroški splavarji s harmoniko v rokah in nasmehom na ustih pričakajo obiskovalce/turiste. Kot je včasih bilo v navadi, goste postrežejo s šilcem žganja, z rženim kruhom in soljo. Splavarski humorist Miha na  šaljiv način ponazori, kako so splavarili nekoč. Flosarske frajlice na splavarski rajži pogostijo goste s krepko malico (s flosarskim golažem, žganci zabeljenimi z grumpi in s koroškim rženim kruhom). Na vsaki rajži flosarji v svoj ceh sprejmejo tudi novopečenega flosarja. Le-ta mora dokazati, da je dovolj zrel in nabrit, da postane pravi flosar. Flosarski župnik ga očisti grehov in sprejme v flosarski ceh. Ob koncu sledi zabava s flosarskimi frajlami in muzikanti.

Več informacij:

Žalec: Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec, vodja programa turizem, Sabina Palir zkst.turizem@siol.net

Velenje: Zavod za turizem Šaleške doline, direktor, Franci Lenart franci.lenart@velenje.si

Koroški splavarji, Lucija Lauko, lucija@vas-profit.si

Informacije in rezervacije izleta: Zavod za turizem Šaleške doline, T: 03 896 17 18, E: turizem@velenje.si

Avtor fotografij z novinarske konference: Tone Tavčer

Galerija slik