Linija uvida

Dialog kiparja Darka Golije in večmedijske umetnice Aleksandre Saške Gruden

Vabljeni na odprtje razstave, ki bo v četrtek, 10. januarja 2019, ob 18. uri v Savinovem likovnem salonu v Žalcu:

LINIJA UVIDA
Dialog kiparja Darka Golije in večmedijske umetnice Aleksandre Saške Gruden

Avtorja in koncept bo predstavila kustosinja razstave dr. Mojca Puncer,
o delih pa bosta spregovorila umetnika sama.
Tokratni umetniški dialog postavlja v središče linijo kot temeljno likovno in simbolno prvino, ki meri v osrčje sodobne družbene stvarnosti preko  razmisleka o konceptih nacionalnega, transnacionalnega oz. globalnega
in intimnega. Razstava ponuja tri dialoške situacije s pomočjo linijsko naglašenih kontrastov, komplementarnosti in družbene asociativnosti. Pri tem se kiparski prispevek Darka Golije ukvarja z monumentalnostjo tako v odprtem javnem prostoru kot tudi v zasebnem, intimnem okolju ter z malo plastiko za zaprt galerijski prostor.
Aleksandra Saška Gruden s fotografsko instalacijo razpira kontekst sodobne transnacionalne problematike, nadalje s posegom v razstavni prostor postavi pod vprašaj novodobno ideologijo graditeljstva ter se slednjič v dialogu z Golijo dotakne alternativnih družbenih sistemov, območij zasebnosti in intimnosti.
Darko Golija (1965) živi in ustvarja v Mariboru. Študij kiparstva je končal na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani. Je redni profesor za kiparstvo na Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Za svoje umetniško delo je prejel več nagrad tako doma kot v tujini.

Aleksandra Saška Gruden (1970) živi in ustvarja v Mariboru in Ljubljani. Diplomirala je iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Od leta 2006 deluje kot samostojna kulturna delavka. Svoja kiparska dela pogosto dopolni s fotografijo, videom ali performansom.


Razstava LINIJA UVIDA, dialog kiparja Darka Golije in večmedijske umetnice Aleksandre Saške Gruden je del štiriletnega projekta Misel, vrojena v času, liniji, teksturi.
Kustosinja – dr. Mojca Puncer
Postavitev razstave – Darko Golija, Aleksandra Saška Gruden, Mojca Puncer, Uroš Govek
Organizacija – Zavod za kulturo, šport in turizem, Žalec.
www.zkst-zalec.si
Razstava bo odprta do 28. februarja 2019. Vstopnine ni.

Za pomoč pri realizaciji razstave se zahvaljujemo Umetnostni galeriji Maribor in podjetju VIBA, gradbeni stroji in oprema, Vransko.


Galerija slik