Tomaž Plahutnik in Ljoba Jenče

Koncert za citrarski abonma in izven

Ljoba Jenče se trideset let posveča zbiranju in ohranjanju slovenske nesnovne kulturne dediščine. Pot jo je vodila od starih ljudskih pevcev do Glasbenonarodpisnega
intštituta, kjer je dobila navodila dr. Zmage Kumer za zbiranje in krenila zopet na pot: do ljudskih pevk in pevcev ter pripovedovalcev zgodb, nosilcev našega ustnega spomina, pri katerih je prepoznavala in se še vedno uči o glasu naših ljudi. O glasu, ki je resnična priča ljudskega glasbenega življenja iz roda v rod. O naravnem petju pa se je izobraževala v Angliji (Emerson college in Tonalis inštitut za tonalno zavedanje), glas vzdržuje tudi na rednih urah solopetja. Gostovala je po mnogih krajih doma in po svetu: New York, Pariz, Lhasa, Tibet, Bangkok, Aleksandrija in za svoje delo prejela več priznanj.


Jenčeva v zadnjih dveh letih sodeluje s Tomažem Plahutnikom, ki je eden izmed naših najbolj dejavnih citrarjev. Neumorno nastopa, piše priredbe in poučuje na GŠ Kamnik. V našem abonmaju smo ga že večkrat slišali kot člana Slovenskega citrarskega kvarteta in na koncertu z Matjažem Robavsom. Njegova glasbena občutljivost jo navdihuje, da stare ljudske pesmi, ki se sicer pojejo precej pripovedno in tudi izven urejenih temperiranih lestvic interpretira ob milem zvoku citer, kjer pridobijo nove izpovedne razsežnosti.V tem Ljoba Jenče vidi tudi edini smisel takih združevanj, bodisi starih ali novih glasbenih praks.

Vstopnice za izven: 12 EUR

Galerija slik