Kiparske iluzije / iluzija slike

Dialog kiparja Dušana Tršarja in slikarja Marka Tuška

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi na odprtje razstave, ki bo v četrtek, 7. marca 2019, ob 18. uri v Savinovem likovnem salonu v Žalcu:

KIPARSKE SLIKE/ILUZIJA SLIKE

Dialog kiparja Dušana Tršarja in slikarja Marka Tuška

Avtorja in njuna dela bo predstavila kustosinja razstave Milena Zlatar.

Dušan Tršar (1937) je že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja z objekti iz železa, žice in pleksi stekla približal kiparske forme iluziji slike. Obdeloval je železo, ingote, pločevino in žico ter v tem materialu videl odbleske svetlobe in linije form. Opredeljevala ga je kiparska risba, črta, najtanjša žica … , da je potem odkril novi material - pleksi steklo. Nastale so luminoplastike/slike.

Marko Tušek (1964) pa je s slikami v formi kipov/reliefov dokazal, da lahko tudi sliko gledamo kot objekt in telo. Njegove kompozicije v smislu ready made objektov ohranjajo sublimna stanja iluzije slike. Tušek zbira, odbira in na novo sestavlja predmete ter jih preobraža v slike. Kolažira, da bi potem te asemblaže z uporabo barve nevtraliziral in odslikal svoje duhovne pokrajine. (Milena Zlatar)

Razstava KIPARSKE SLIKE/ILUZIJA SLIKE, dialog med kiparjem Dušanom Tršarjem in slikarjem Markom Tuškom, je del štiriletnega projekta ZKŠT Žalec – Misel, vrojena v času, liniji in teksturi.

Razstava bo na ogled do 4. maja 2019.

Vstop je prost.

Več informacij: ZKŠT Žalec, 03 712 12 66


Galerija slik