27. svetovni hmeljarski kongres

v Žalcu

Od 29. julija do 2. avgusta 2019 v Sloveniji gostiimo 57. kongres Mednarodne hmeljarske organizacije (International Hop Growers' Convention IHGC), ki se ga udeležujejo pridelovalci hmelja iz 20 držav z vseh kontinetov, trgovci s hmeljem, pivovarji, hmeljarski strokovnjaki in ostali zainteresirani.

Kongres poteka vsaki dve leti v drugi državi članici. Če se ozremo na zadnjih 5 kongresov: leta 2009 je bil kongres organiziran v Franciji, leta 2011 v Avstraliji, leta 2013 v Belgiji, leta 2015 v Nemčiji, leta 2017 v ZDA, za leto 2019 pa je organizacija kongresa zaupana slovenskim hmeljarjem.

Združenje hmeljarjev Slovenije iz Žalca je organizator kongresa in organizirala celotno dogajanje na kongresu in vse spremljajoče aktivnosti.

Osrednje kongresno dogajanje bo potekalo od 29. julija do 2. avgusta 2019 v Ljubljani in v Žalcu v Savinjski dolini, ki je središče slovenskega hmeljarstva. Spremljajoče dejavnosti in turistični del kongresa pa tudi v drugih krajih po Sloveniji v času med in po kongresu.

Tretji dan 57. svetovnega hmeljarskega kongresa so si udeleženci ogledali Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu ter Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, popeljali so se tudi na ogled večih hmeljarskih kmetij, kjer so imei predstavitve, seveda so se ustavili tudi v dveh loklanih mikropivovrnah. Sledil je še voden sprehod po mestu Žalec, ki so ga obogatili člani Steyer kluba s parado starodobnih traktorjev skozi mesto. Ob koncu je sledila še pokušina piva na Fontani piv Zeleno zlato, zvečer pa je družabni večer z živo glasbo in nagovorom župana Janka Kosa.

Galerija slik