Trpljenje mlade Hane

Predstava Trpljenje mlade Hane temelji na istoimenski pesniški zbirki vsestranske celjske umetnice Katja Gorečan (1989). Avtor dramatizacije je režiser predstave Aljaž Primožič (2001).

Gre za sodoben spev mladosti in hkrati krik vsakega, ki se je vsaj enkrat znašel na prepadu med stvarnostjo in idealom. Avtorica v pesmih riše pobalinsko junakinjo, ki se kljubovalno in občasno celo vulgarno zoperstavlja vsem prelomnim trenutkom življenja, kot so prva menstruacija, spopadanje z anoreksijo in zmenkarije z brezdomci. Razkritje poslednje skrivnosti poraja dialoška želja, iskanje potrditve in sprejetosti, tako pesniške kot osebnostne.

Po izidu zbirke leta 2011 so kritiki zapisali, da gre za enega najbolj odkritih priklonov znanilcu nemške in evropske romantike Wertherju J. W. Goetheja, a ambiciozni poklon vsebuje tudi humorni odklon od wertherjanskega čustvovanja.

Predstava je bila premierno uprizorjena 28. 2. 2019.

Gledališka skupina Središče je nastala leta 2017, v njej pa je doslej v treh produkcijah (D. Zajc: Jagababa, 2017, O. Wilde: Saloma, 2018, K. Gorečan: Trpljenje mlade Hane, 2019) sodelovalo več kot 30 dijakov z Gimnazije Celje - Center. S predstavo Trpljenje mlade Hane so se uvrstili na državno srečanje Vizije v Novi Gorici in v tekmovalni del festivala Transgeneracije v Cankarjevem domu.

Režija in dramatizacija: Aljaž Primožič
Igrajo: Ivana Čačič, Ajda Kostevc, Tara Soderžnik, Lana Vincelj, Blaž Pavlič
Mentorstvo: Ana Pečnik, Jasmina Temnik Kerš, Katja Gorečan
Glasba: Robert Pešut - Magnifico

Vstop je prost, predstava ni primerna za otroke, mlajše od 12 let.

Galerija slik