Junaki pozabljenih kraljestev

odprtje razstave ilustracij Denisa Polanca

Vljudno vabljeni na razstavo FANTASY ART ilustratorja Denisa Polanca, ki bo v sredo, 6. novembra, ob 18. uri v Avli Doma II. slovenskega tabora v Žalcu.

Razstavljene bodo ilustracije, ki nastajajo za strip JUNAKI POZABLJENIH KRALJESTEV. Ilustracije epskih zgodb in junaških likov temeljijo na legendah in novelah iz DUNGEONS & DRAGONS, FORGOTTEN REALMS in drugih fantazijskih zgodb kot so Tolkienov HOBBIT, GOSPODAR PRSTANOV itd. Vse ilustracije so narejene v tradicionalnih tehnikah (svinčnik, črnilo, flomaster, akvarel).

Razstava bo na ogled bo do 30. 11. 2019, ponedeljek-četrtek od 8. do 16. ure, petek od 8. do 13. ure ter v času prireditev.

Vstop je prost.

RAZSTAVI NA POT:

Strip je ona nečista stvar na poceni papirju, ki smo jo med poukom skrivaj listali pod klopjo in doma skrivali pred mamo, socialistična kultura je nad njim vihala nos in ga zavrgla med šund in kič, mnogim iz generacij je predstavljal del samovzgoje in enajsto šolo pod mostom. Strip je iznajdba popularne kulture 20. stoletja, a se je v 120 letih ob literaturi, filmu in slikarstvu osamosvojil v samostojen umetniški žanr. Z eno nogo v pripovedi/zgodbi/literaturi, z drugo v ilustraciji/sliki/slikarstvu, z obema v sosledju kadrov, ki so filmski način pripovedovanja. Strip je bastard, spočet v trojčku.

Slovenski strip je 120-letni stripovski razvoj prehodil v pol krajšem času, resno pa se ga obravnava zadnjih 20 let, zadnjih pet let doživlja pravi bum med bralci in založniki. Lani je stripovski album o Cankarju postal knjiga leta na slovenskem knjižnem sejmu.

V stripovski svet je stopil tudi Denis Polanc, čigar ilustracije in stripovske table so postavljene na razstavi. Njegove like kakor da ste jih nekje že videli, čeprav ne pripadajo nobenemu točnemu času ali kraju ali civilizaciji. So njegova izmišljija, ki se napaja iz sveta fantasyja, ki je poljuben svet; kljub temu da v njem vlada sistem pozitivnih vrednot, je v izhodišču pravljičen. Zakaj potem tako posnema naš, realni svet? In bralec/gledalec v njem hoče uzreti prav tega, ki ga pre-pozna.

Polanc v svojih natančnih risbah in ilustracijah predvsem pripoveduje zgodbo, ko gre za stripovske table. Izvrsten občutek za kompozicijo strani oziroma table, natančna izrazna in mehka klasična risba, ki še išče pravi avtorjev podpis, ter liki, ki ne morejo tajiti svoje dobrohotnosti, mimogrede, v tem spominjajo na dobrohotnost Mustrovih Trdonje, Lakotnika in Zvitorepca, so atributi Denisa Polanca v stripovskem svetu. Komaj čakam njegov prvi album.

Marijan Pušavec

Galerija slik