10 let Ekomuzeja

hmeljarstva in pivovarstva Slovenije

25. novembra 2009 je svoja vrata v prenovljeni nekdanji sušilnici hmelja Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu odprl Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije. To je bil eden večjih dogodkov v zgodovini savinjskega hmeljarstva, kmetijske panoge, ki je desetletja krojila življenja mnogih prebivalcev Savinjske doline. Z odprtjem Ekomuzeja je Občina Žalec s partnerji postavila spomenik hmeljarstvu in začela razvijati uspešno vizijo promocije hmeljarstva in pivovarstva Spodnje Savinjske doline, ki jo je nadaljevala s prvo fontano piv na svetu.

V letu 2019 obeležujemo 10 let delovanja Ekomuzeja, ki je prevzel povezovalno vlogo pri promociji hmeljarske dejavnosti v Sloveniji in posebej v Spodnji Savinjski dolini. Odprtje Ekomuzeja je bila pomembna turistična pridobitev za celotno Spodnjo Savinjsko dolino, saj tradicija hmeljarstva in pivovarstva v teh krajih živi že od leta 1876. Z ureditvijo osrednjega muzeja v Žalcu je bilo zagotovljeno razvojno jedro kulturno-zgodovinske turistične ponudbe na podeželju po principih sodobno zasnovanih ekomuzejev, ki so živo vpeti v okolje (ne le v preteklost, temveč tudi v sedanjost in prihodnost). Pri vsebinski zasnovi muzeja in strokovnih vprašanjih je sodeloval Pokrajinski muzej Celje.

Ekomuzej se nahaja v prenovljeni sušilnici, urejen je v štirih nadstropjih in pritličju, kjer so zbrane zgodbe o življenju hmeljarjev nekoč in danes ter predmeti, povezani s hmeljarstvom. Predstavljeni so oblačila, običaji, načini preživljanja hmeljarjev, številni predmeti in orodja za predelavo ter obdelavo hmelja. Na ogled je tudi večja zbirka pivskih steklenic Pivovarne Laško in Pivovarne Union.

Ponudbo osrednjega muzeja dopolnjujejo vstopno-informacijske točke v občinah Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor, Vransko in Žalec, ki nudijo celostne informacije o Ekomuzeju. Urejeni so tudi rastlinjaki pri Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, v katerih si lahko obiskovalci ogledajo hmeljno rastlino v vseh letnih časih.

Poseben del Ekomuzeja so hmeljarske kmetije, ki jim še vedno prav hmeljarstvo usmerja in določa delovni vsakdanjik tako v povsem sodobnih tehnoloških okvirih kot v navezavi na tradicionalne oblike hmeljarstva. Dediščina se prepleta s sodobnostjo in razkriva privlačnosti in posebnosti hmeljarstva, še posebej zanimive za sodobno turistično dejavnost Spodnje Savinjske doline. 

Projekt Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije je bil sofinanciran s sredstvi evropske kohezijske politike, Operativni program krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007–2013, Razvojna prioriteta »Razvoj regij«, 4.1 prednostna usmeritev »Regionalni razvojni programi«.

Ekomuzej je v desetih letih doživel kar nekaj dopolnitev in vsebinskih posodobitev:

  • v okviru nadaljevanja strokovnega sodelovanja s Tehniškim muzejem Slovenije so bili restavrirani vsi eksponati;
  • stalne razstave:
    • leta 2010: razstava o Simonu Kukcu (avtor: ZKŠT Žalec)
    • leta 2012: čebelarska razstava (avtor: Pokrajinski muzej Celje in Čebelarska zveza SSD) in razstava Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (avtor: IHPS Žalec)
    • leta 2015: Od sušilnice do muzeja (avtor: Pokrajinski muzej Celje)
  • in začasne razstave:
    • leta 2012: razstava Kmetijske fotografije dr. Borisa Skalina (avtor: ZKŠT Žalec)
    • leta 2014: 80 let operete (avtor: ZKŠT Žalec)
    • leta 2015: Fran Roblek (avtor: ZKŠT Žalec)
    • leta 2016: Pjebi, gremo na pir (avtor: Veni Ferant)
  • ponudba Ekomuzeja je bila leta 2013 obogatena s pivom Kukec – Savinjsko pivo; najprej s svetlo, dve leti pozneje pa še s temno različico.

V Ekomuzeju lahko obiskovalci uporabijo avdio-vizualni vodnik za individualno vodenje, in sicer z aplikacijo NEXTO, ki si jo brezplačno prenesejo na svoj mobilni telefon. Na voljo je v slovenskem in angleškem jeziku.

Aprila 2019 smo vsebino Ekomuzeja obogatili z virtualno-resničnostnim filmom Virtualno doživetje zelenega zlata. Obiskovalci lahko vstopijo v svet hmeljarjev in ga doživijo skozi virtualno resničnost. 140-letno tradicijo hmeljarstva in njegov vpliv na razvoj življenja na tem območju si lahko ogledajo z virtualnimi očali v 360-stopinjski 3D tehniki. Film je na voljo je v treh jezikih – slovenskem, angleškem in nemškem, namenjen pa je vsem, ki želijo bogato zgodovino hmeljarstva doživeti v čisto posebni izkušnji. Tako smo stopili v korak s časom, ki ga ponekod že narekuje virtualna resničnost, hkrati pa spoštljivo ohranjamo spomin na preteklost.

Ekomuzej je v preteklem desetletju gostil in še vedno gosti številne dogodke in prireditve, kot so:

  • Ekofest,
  • otroške delavnice,
  • muzejske učne ure,
  • predstavitve hmeljarskega življenja,
  • eko tržnica in sejem,
  • praznovanje otroških rojstnih dnevov,
  • poletno lutkovno gledališče,
  • likovne razstave,
  • tematske delavnice, predavanja, predstavitve, razstave in dogodki,
  • kulinarični večeri,
  • poroke.

Ekomuzej večkrat letno brezplačno odpre svoja vrata: ob slovenskem kulturnem prazniku, na Ta veseli dan kulture, na poletno muzejsko noč, ob svetovnem dnevu turizma in ob svetovnem dnevu muzejev.

Letošnje poletje je Žalec, z njim pa tudi Ekomuzej, gostil 57. svetovni hmeljarski kongres, ki se ga je udeležilo več kot 160 pridelovalcev hmelja, trgovcev, pivovarjev, strokovnjakov iz 15 držav.

PRAZNOVANJE 10-LETNICE

Prvih deset let delovanja Ekomuzeja bomo praznovali s Tednom odprtih vrat, ki bo trajal od 25. do 30. novembra 2019. Obiskovalci bodo lahko brezplačno vstopili v Ekomuzej, vsak dan ob 17. uri (v soboto pa ob 10.00) bo tudi brezplačno vodenje po muzejskih zbirkah. Obiskovalci bodo lahko z izkazanim znanjem o videnem in slišanem dobili praktične nagrade.

25. novembra ob 10. uri bomo obletnico praznovali s tistimi, ki so bili pomemben del uresničitve projekta Ekomuzeja pred desetimi leti. Ogledali si bomo vsebinske novosti in pridobitve, ki so obogatile ponudbo Ekomuzeja. Zarezali bomo tudi v slavnostno torto.

28. novembra ob 18. uri pa bomo za vso zainteresirano javnost odprli razstavo oblek hmeljskih princes ter organizirali pogovor s hmeljskimi princesami in starešinami. Nit pogovora bo tradicija izbora princes in starešin, ki v Spodnji Savinjski dolini neprekinjeno poteka že od leta 1963.

Foto utrinki praznovanja 10-letnice Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, 25. 9. 2019. (foto: Tone Tavčer)

Galerija slik