Znani nominiranci za pesniško nagrado Fanny Haussmann

ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec je že tretje leto zapored razpisal pesniško nagrado Fanny Haussmann, poimenovano po domnevno prvi slovenski pesnici, ki je živela v prvi polovici 19. stoletja, krajši čas tudi v Dvorcu Novo Celje pri Žalcu. 

Odziv na razpis za pesniško nagrado je bil po mnenju organizatorjev zelo dober, saj je prispelo kar 56 ciklusov pesmi s poljubno tematiko. Sodelujoči avtorji prihajajo iz vse Slovenije, nekaj prispevkov je prišlo celo od v tujini živečih slovenskih pesnikov, kar pomeni, da je glas o pesniški nagradi prešel državne meje.

Strokovno komisijo so sestavljali Lidija Koceli, slovenistka, Marija Končina, slovenistka, Maruša Mugerli Lavrenčič, prevajalka in lanska prejemnica pesniške nagrade, in dr. Zoran Pevec, pesnik ter literarni kritik.

»Na razpis je prispelo veliko zelo kvalitetnih ciklusov pesmi, tako da je bila odločitev za pet nominiranih razmeroma težavna. Ciklusi pesmi so bili motivno-tematsko precej raznoliki, za vse nominirane pesmi pa je značilna stilna uglajenost, uporaba sodobnega besedišča, natančnost upovedanih misli in dobra povezanost zunanje z notranjo formo,« je v obrazložitvi zapisal član komisije dr. Zoran Pevec.

Žirija je za pesniško nagrado Fanny Haussmann nominirala 5 avtoric in avtorja: Cvetko Bevc,  Tanjo P. Hohler, Sašo Pavček, Andraža Poliča in Katjo Šušteršič.

Nagrajenko oziroma nagrajenca bodo razglasili na podelitvi v Dvorcu Novo Celje v četrtek, 24. septembra 2020, ob 19. uri. Nagrado, ki znaša 1.000 EUR, podeljuje Občina Žalec.

Na dogodku bodo predstavili tudi novo številko revije za književnost in kulturo VPOGLED, ki jo ZKŠT Žalec izdaja že 16 let.

Galerija slik