Podeljena pesniška nagrada Fanny Haussmann

Prejemnica Cvetka Bevc

ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec je tretje leto zapored razpisal pesniško nagrado Fanny Haussmann, poimenovano po prvi slovenski pesnici, ki je živela v prvi polovici 19. stoletja, krajši čas tudi v Dvorcu Novo Celje pri Žalcu. 

Na razpis je prispelo 56 ciklusov pesmi s poljubno tematiko. Sodelujoči avtorji prihajajo iz vse Slovenije, nekaj prispevkov je prišlo celo od v tujini živečih slovenskih pesnikov, kar pomeni, da je glas o pesniški nagradi prešel državne meje.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Lidija Koceli, slovenistka, Marija Končina, slovenistka, Maruša Mugerli Lavrenčič, prevajalka in lanska prejemnica pesniške nagrade, in dr. Zoran Pevec, pesnik ter literarni kritik., je v ožji izbor nominirala 5 avtoric in avtorja: Cvetko Bevc,  Tanjo P. Hohler, Sašo Pavček, Andraža Poliča in Katjo Šušteršič.

V četrtek, 24. septembra, smo v baročnem Dvorcu Novo Celje razglasili nagrajenko. Nagrado je prejela pesnica Cvetka Bevc za ciklus pesmi Iz njene zapuščine. Izročil jo je župan Občine Žalec Janko Kos.

Na prireditvi smo predstavili tudi novo številko revije za književnost in kulturo VPOGLED, ki jo ZKŠT Žalec izdaja že 16 let.

O pesniški nagradi in natečaju je spregovoril odgovorni urednik revije Vpogled dr. Zoran Pevec, revijo je predstavila urednica Marija Končina, zbrane je nagovoril slavnostni govornik Ivo Stropnik, predstavnik Ustanove Velenjske knjižne fundacije.

Večer je z glasbenim programom obogatil Andrej Toplišek trio. Dogodek je povezovala Jolanda Železnik.

Galerija slik