Voščilo ob prazniku kulture

Spoštovani!

Materni jezik, ki nam je bil ob rojstvu položen v zibelko, postavi temelje posameznikove in kolektivne identitete. Kulturni praznik je tako dan, brez katerega ne bi imeli tudi nekaterih ostalih državnih praznikov. Brez slovenskega jezika ne bi bilo niti dneva samostojnosti niti dneva državnosti. Poimenovanje kulturnega praznika po največjem slovenskem pesniku pa ima še posebno težo, saj opominja, da brez jezika ni 
posameznika, ni naroda, ni kulture. Na svetu je sicer nekaj narodov brez svoje države, nikakor pa ne more obstajati narod brez svoje kulture, brez svojega jezika.

V času prepovedi organiziranja kulturnih prireditev nam ostane le instant digitalna kultura na daljavo, ki nam ohranja spomin na neposredno, živo kulturo. Kulture se ne da ubiti, lahko pa se zgodi, da postane nekulturna. Takrat ne služi več svojemu namenu, torej da kultivira, izboljšuje, izpopolnjuje stvari, človeka in družbo, temveč nasprotno, jača tisto, kar je slabega v vsakem sleherniku. Na kratek rok res lahko 
nekultura omejuje, poslabša človekov položaj, a evolucije in s tem napredka ne more ustaviti. Zagotovo pride čas, ko bo kultura zopet zaživela na odrih, koncertih, v dvoranah in v srcih ter dušah ljudi. 

Kot osrednji javni zavod na področju kulture v Občini Žalec si želimo, da v teh precedenčnih časih še naprej častimo in živimo kulturno kulturo z zavedanjem, da se bomo zagotovo lahko zopet srečevali v živo. Če nam uspe ohranjati kulturo živo, se nam ni treba bati prihodnosti. 

Želimo vam vse dobro in vam čestitamo ob slovenskem kulturnem prazniku!

Direktor mag. Boštjan Štrajhar s sodelavci


Galerija slik